StoryEditor
VJERSKI DIJALOG

FOTO: MEĐUNARODNA KONFERENCIJA U ZAGREBU Muhamed bin Abdul: 'Raduje odluka Hrvatske o zajedničkom životu'

 
 Goran Mehkek / CROPIX

Generalni tajnik Lige muslimanskoga svijeta šeik Muhamed bin Abdul Kerim El 'Issa istaknuo je u Zagrebu na međunarodnoj konferenciji "Ljudsko bratstvo - temelj sigurnosti i miru u svijetu" da ga raduje što se Hrvatska odlučila za promicanje zajedničkoga života, a ne apstraktne teme suživota.

Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj i Svjetska muslimanska liga u suradnji s Hrvatskom biskupskom konferencijom organizatori su međunarodne konferencije koju su otvorili predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović i generalni tajnik Svjetske muslimanske lige (Rabita) Muhammed bin Abdul Karim Al-Issa.

 

Na dvodnevnoj konferenciji bit će u pet panela održano 30 izlaganja koja će s različitih motrišta progovoriti o temi konferencije.

Svi govornici su istaknuli činjenicu da se konferencija održava tijekom hrvatskoga predsjedanja Vijećem Europske unije, pa je tako, premijer Andrej Plenković siguran kako će ona obogatiti aktivnosti hrvatskoga predsjedanja podsjetivši kako je promicanje otvorenoga i transparentnog međureligijskoga dijaloga sastavni dio europskoga ugovora.

Muftija i predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj, akademik Aziz Hasanović ustvrdio je kako vjerski dijalog nema alternativu što se očituje i u sustavnu dijalogu Islamske zajednice i Katoličke crkve što potvrđuje da se u Hrvatskoj živi zajedno, a ne samo obitava jedan pokraj drugoga.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović rekla je kako je RH "ovoga trenutka srce Europe", istaknuvši kako je ova dragocjena inicijativa prigoda da se Hrvatska predstavi kao država koje promiče najviše standarde vjerskih prava i dijaloga.

Za svoj doprinos razvoju međureligijskoga dijaloga predsjednica Republike primila je priznanje organizatora konferencije.

Na konferenciji sudjeluju religijski lideri iz Hrvatske i svijeta, najviši predstavnici vlasti Republike Hrvatske i Grada Zagreba, a video-porukom im je uspješan rad zaželjela i potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica

Konferencija se održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike, predsjednika Vlade i predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2020 14:14