REKONSTRUKCIJA

FOTO: MEGAPROJEKT KOJI ĆE PROMIJENITI VIZURU KOPRIVNICE Za Mršićev 'space shuttle' Podravka će izdvojiti 47 milijuna

Podravkina upravna zgrada u Koprivnici sljedeće bi godine trebala dobiti nov, moderan izgled

Podravkina upravna zgrada u Koprivnici sljedeće bi godine trebala dobiti nov, moderan izgled. Sva tri arhitektonska prijedloga izgledaju futuristički i zasigurno će promijeniti vizuru podravske metropole.

Iako iz kompanije zasad nema službenih informacija, doznaje se da su radovi na modernizaciji zgrade uvršteni u plan investicija za sljedeću godinu, a trajali bi otprilike godinu dana.

“Rekonstrukcija predstavlja investiciju od 47 milijuna kuna, koja će se djelomično (50 posto) financirati kreditom koji je odobrila Europska banka, a u preostalom dijelu vlastitim novcem. Investicija se odnosi na rekonstrukciju interijera, fasade i instalacija upravne zgrade Podravke, kojom će se produljiti njezin uporabni vijek te će se povećati energetska učinkovitost. Dokumentacija je trenutačno u izradi”, objavljeno je ljetos u prospektu izdavanja novih dionica.

Upravna zgrada nije se obnavljala otkako je dovršena 1982. godine. Vrijeme je učinilo svoje pa je danas ‘krase’ dotrajale stolarija i potrgane rolete. Osim toga, trenutno se kategorizira u energetski razred D, što je daleko ispod propisa, prema kojima bi trebala biti barem u razredu B.U Podravci su odlučili da će rekonstrukcijom učiniti ogroman iskorak. U predloženim rješenjima, doznaje se, razmatraju se dvije mogućnosti - postizanje energetskog razreda A ili čak najvišeg, A+. Time bi se, ovisno o modelu koji bude izabran, gubici na energiji smanjili čak 60 do 80 posto, što će se drastično osjetiti na računima za režije. Posebnost rješenja koje bi moglo biti usvojeno kao konačno je reprezentativan prostor na krovu zgrade, tzv. krovni paviljon s velikom terasom na kojoj će biti organizirani različiti događaji. Investicija teška čak 50-ak milijuna kuna naišla je na potporu države. Sufinancirat će je, doznajemo, Fond za energetsku učinkovitost, ali i fondovi EU.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:36