SUSRET PRIJATELJA

FOTO Mesić posjetio Boljkovca i poklonio mu sliku grafita 'Sloboda Boljkovcu': Znalo se da Joža ne može nikoga napasti...

'Zgrozilo me to da prvog ministra unutarnjih poslova, čovjeka zaslužnog za obranu Hrvatske, koji je operiran na oba kuka, koji hoda s dvije štake, dolazi hapsiti 20 policajaca s dugim oružjem'
Vukova Gorica, 011211.Bivsi predsjednik RH Stjepan Mesic nesluzbeno je posjetio svog starog prijatelja Josipa Boljkovca u domu njegovog sina Matije Boljkovca. Tom prigodom prisjetili su se starih dana; a Stjepan Mesic mu je poklonio uokvirenu fotografiju grafita na kojem pise "Sloboda Boljkovcu"Na slici: Fotografija koju je poklonio Mesic.Foto: Robert Fajt / Cropix
 Robert Fajt / CROPIX

VUKOVA GORICA - Bivši predsjednik države, a prije toga i Vlade Republike Hrvatske, Stjepan Mesić, posjetio je Jožu Boljkovca, prvog ministra unutarnjih poslova, netom puštenog iz pritvora.

Na poklon mu je donio fotografiju koju je sam snimio, grafit na kojem piše "Sloboda Boljkovcu", kako bi "simbolično dugogodišnjem prijatelju pokazao da nisu baš svi protiv njega". Bivši predsjednik Mesić nije želio komentirati sudski postupak protiv Boljkovca, jer "inače ne komentira postupke koji su u tijeku", ipak, rekao je kako je slučajem Boljkovac zgrožen.

- Zgrozilo me to da prvog ministra unutarnjih poslova, čovjeka zaslužnog za obranu Hrvatske, koji je operiran na oba kuka, koji hoda s dvije štake, dolazi hapsiti 20 policajaca s dugim oružjem. Ako propisi kažu da je za takvo djelo za koje su ga sumnjičili potrebno ne znam koliko ljudi, treba ipak primjeniti zdrav razum, da se zna da Joža ne može nikoga napasti, da ne može nikuda pobjeći i da ne može djelovati na svjedoke - kazao je Mesić napominjući da mu se čini da je to bila jedna politička provokacija jer se želi uporno da Hrvatska ide prema onim ideologijam koje su u Drugom svjetskom ratu poražene, ali neki to ne mogu razumjeti.

Zamoljen da komentira je li to bila samo predstava za javnost koju je organizirala vladajuća stranka u predizborne svrhe, a proveo ministar Karamarko rekao je:

- Ne znam tko je to organizirao, mogu špekulirati, ali mislim da je to promašaj. Sada čujem poruke da ovi koji će pobijediti, a ne znamo tko će pobijediti, žele Hrvatsku uvesti u Jugoslaviju. Sada bi trebalo reći tko još želi Jugoslaviju, da li je to Slovenija, Srbija, Makedonija, Crna Gora, BiH. Tko želi Jugoslaviju? Ako se mi borimo protiv Jugoslavije, to je borba protiv vjetrenjača, ako nitko živ ne kaže da želi Jugoslaviju. Jedino ponavljaju neki papagaji da se boje komunizma, ali prvo treba reći tko želi komunizam? To još nitko nije rekao, ali ovi koji se boje komunizma, to su oni koji su se jako dobro namirili od onog kapitala koji ja za komunizma stvoren.

Komentirao je izjavu ministra Karamarka u Varaždinu o "smradu Jugoslavije" rekavši kako je Karamarko u tom smradu završio školu i fakultet, te da je naučio sve ovo što sada govori.

Na pitanje kako se osjeća dva dana na slobodi Boljkovac kaže:

Ma, i tamo sam se osjećao slobodno, pratio sam sve, bio sam miran, jer sam predviđao kako će sve završiti, nema druge istine osim ove koja ja zapisana.

Dvojica prijatelja prisjetila su se uspomena iz šezdesetih godina, kada su bili u republičkoj Zakonodavnoj komisji , Hrvatskog proljeća, ali i stvaranje hrvatske države i vojske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 05:30