ČVRSTA RUKA U OPORBI

FOTO Milanović o Habušu: To neću tolerirati ako budem premijer. Čačić: Dajemo mu još jednu šansu

Članovi HDSSB-a predali su izborne liste u narodnim nošnjama. Na listama nema Filipa Glavaša
 Damjan Tadic / CROPIX

ZAGREB - Danas u ponoć istječe rok za predaju kandidacijskih lista za parlamentarne izbore.

Državno izborno povjerenstvo zaprimilo je zaključno s nedjeljom ukupno 143 prijedloga liste kandidata, od kojih 138 stranačkih lista i 5 neovisnih prijedloga lista kandidata, dok je za XII. izbornu jedinicu zaprimio ukupno 36 prijedloga kandidata.

Ništa nije gotovo. Izbori su pred nama, do zadnjeg trenutka ćemo se boriti za povjerenje građana, poručio je šef SDP-a Zoran Milanović danas nakon što je Kukuriku koalicija predala svoje izborne liste Državnom izbornom povjerenstvu.

U pratnji ostalih čelnika lijevog oporbenog saveza HNS-ovca Čačića, IDS-ovca Jakovčića i HSU-ovca silvana Hrelje Milanović je naglasio kakko je upravo povjerenje kjučna riječ ove izborne kamnanje od koje očekuje da u iduća dva tjedna ipak bude civiliziranija nego do sada.

- Ljudima je ubijeno povjerenje u politiku, u institucije i tu vjeru moramo vratiti naglasio je Milanović.

No, predaju lista Kukuriku koalicije zasjenilo je novinarsko zanimanje za odgovornost varaždinskog gradonačelnika Gorana Habuša koji je prije par dana pod utjecajem alkohola skrivio lakšu prometnu nesreću.

Na novinarsko pitanje kako to da se zalaže za odgovornost dok istovremeno HNS-ova gradonačelnika nema potrebu tražiti da odstupi, Milanović je odgovorio:

- Za to nemam niti razumijevanja niti opravdanja. Ako budem predsjednik vlade takvo ponašanje neću tolerirati, bio je izričit.

Šef HNS-a Radimir Čačić, međutim, Habušu daje još jednu šansu te u ovom trenutku stranka od njega neće tražiti da odstupi.

Čačić priznaje kako je riječ o nedozvoljenoj grešci koju si gradonačelnik jednog grada ne može dopustiti, te se takvo ponašanje ne može tolerirati.

- U ovom trenutku to tretiramo kao zadnji takav postupak. Sada će Habuš odgovarati za prometni prekršaj ali ovdje nije riječ samo o tome već o činjenici da javna osoba ne može voziti pod utjecajem alkohola. Svaka daljnja takva greška će biti sankcionirana od strane HNS-a. Sada nećemo tražiti da odstupi. Za prekršaj će odgovarati i politički i pred građanima jer će trebati u idućih godinu i 8 mjeseci pokazati da je svjestan odgovornosti koju ima, rekao je Čačić.

Potvrdio je kako je Habuš i kandidat iz HNS-ove kvote na listi Kukuriku koalicije.

- Liste je središnji odbor HNS-a potvrdio prije 10 dana i više ih nismo mogli mijenjati.

U 11 sati u DIP su stigli HDSSB-ovci koji su u narodnim nošnjama, pjevajuči slavonske pjesme predali svoje liste. Prilikom ulaska u Sabor izrekli su svoju parolu 'za svoje, Slavoniju i HDSSB'.

- Nakon brojnih zapreka, političkih pritisaka i svega što se događalo zadnjih dana vezano za Glavaša, predali smo liste za četvrtu i petu izbornu jedinicu na kojima se nalaze vrijedni i pošteni ljudi - rekao je predsjednik stranke Vladimir Šišljagić.

- Očekujemo bolji rezultat nego što imamo sada, rekao je Šišljagić te dodao kako na listama nije sin Branimira Glavaša.

Ne zna se kada će u Sabor stići članovi HDZ-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 23:56