PRVA SJEDNICA VLADE

FOTO Milanović: Porezno opterećenje neće rasti, najmanju cijenu platit će nezaposleni

 Goran Mehkek / Cropix

ZAGREB - Kukuriku vlada održala je danas svoju prvu sjednicu, a njezin predsjednik Zoran Milanović najavio je kako će skoro sve njegove sjednice biti otvorene za javnost. Milanović se odmah na početku sjednice osvrnuo i na najave koje proteklih dana prenose mediji oko povećanja PDV-a i uvođenja novih poreza .

- Čeka me zahtjevna godina i stojim kod svojih obećanja da neće biti povećanja ukupnog porezovnog opterećenja - rekao je Milanović.

Objašnjava kako program Vlade polazi od činjenice da je Hrvatska ionako porezno preopterećena zemlja te da će kod svih promjena voditi računa da radnici, pogotovo nezaposleni radnici, taj ceh plate najmanje ili ne plate uopće.

Vlada je na svojoj prvoj sjednici donijela ukupno osam točaka od kojih se najveći dio odnosi na uredbe oko ustrojstva državne uprave te pripreme za Referendum o EU. No, danas je Vlada izmijenila i Zakon o zdravstvu i zaštiti kojim se, zbog toga što bivša Vlada nije dovoljno pipremila reorganizaciju Hitne, produljuje početak rada zavoda za hitnu medicinu za šest mjeseci. Osim toga izmjenama Zakona o zdravstvenoj zaštiti produženi su i rokovi za davanje koncesija kao i rješavanje statusa zakupaca.

- Zakupci se mogu ili vratiti u Dom zdravlja ili kao pravi privatnici zakupiti prostore ali po tržišnim, a ne po povlaštenim uvjetima - objasnio je ministar zdravlja Rajko Ostojić.

Ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić izvijestila je Vladu o pripremama za referendum o EU koji će se održati 22. siječnja a ministar uprave Arsen Bauk upozorio je kako se svi koji na dan referenduma neće biti u mjestu prebivališta do 7. siječnja u nadležnim tijelima državne uprave mogu podići potvrde koje im omogućuju da glasaju izvan mjesta prebivališta. Zbog toga je Vlada odredila da će i 6. i 7. siječnja biti radni dan za urede državne uprave. Ministar Bauk pozvao je sve studente koji su trenutno kod kuće da podignu potvrde kako bi mogli glasati na referendumu kada se vrate u mjesto studiranja.

Vlada je donijela i uredbe oko novog ustroja državne uprave kojima će se, tvrdi Milanović, smanjiti sveukupan broj državnih dužnosnika i najviših službenika.

- Ukupan broj zamjenika i pomoćnika ministara bit će za trećinu manji nego što smo imali državnih tajnika i ravnatelja uprava. To nije revolucija, ali predstavlja određene uštede i stvara uvjete za racionalan rad - rekao je Milanović.

Iako su tek prije šest dana u Saboru izmijenili Ovršni zakon, zbog propusta su vladajući danas na sjednici morali donijeti uredbu. Naime, propustom su samo odgodili do 1. srpnja početak rada javnih ovršitelja ali ne i cijelog Ovršnog zakona zbog čega je nastao pravni vakuum. Stoga je vlada danas uredbom odredila da se cijeli Ovršni zakon također odgodi do 1. srpnja.

- To je naš propust za koji ja preuzimam odgovornost - priznao je Milanović.

Budući da je predsjedniku uprave HANFA-e istekao mandat, a šefa te agencije imenuje Sabor, Vlada će danas imenovati privremenog čelnika za rok od 30 dana dok u drugoj polovici siječnja o odluku o novom predsjedniku ne donese Sabor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 04:34