BIVŠI ŠEF HEP-a

FOTO: Mravak više ne stanuje u Remetincu, spreman je reći sve

Oko 70 sati trajali su njegovi iskazi. Proveo je 167 dana iza rešetaka. Za sada nitko ne želi govoriti o tome je li Mravak uspio ishoditi i nagodbu s USKOK-om u predmetima u kojima je i sam osumnjičen.
 Bruno Konjević/Cropix

ZAGREB - Bivši predsjednik uprave HEP-a Ivan Mravak večeras je pušten iz Remetinca da se brani sa slobode.

USKOK je u četvrtak umjesto mogućeg prijedloga da se Mravku produlji istražni zatvor, koji mu je u petak isticao, predložio nadležnom sucu istrage Županijskog suda da ga pusti da se brani sa slobode. Obrana se tome naravno nije protivila, tako da je na ročištu održanom u 18 sati na Županijskome sudu, donesena i formalna odluka da se Mravku ukine pritvor. Nakon sudskog ročišta, Ivan Mravak vraćen je u Remetinec gdje je nakon sređivanja formalnosti napustio zatvor.

Nakon izlaska iz Remetinca, Mravak je rekao da se osjeća dobro i da ništa ne želi komentirati. Njegov odvjetnik Branko Šerić na novinarsko pitanje tko je zadnja karika u lancu odgovorio je:

- To vam ne mogu reći, ali znam tko je prva karika. To će se uskoro saznati. Mislim da je istraga tek negdje na polovici, a radi se o inkriminiranim događajima u kojima su odluke donosili najviši državni dužnosnici - istaknuo je Šerić istaknuvši da “istina seže daleko, a Mravak je spreman sve iznijeti”. .

Mravak je istražnom zatvoru proveo pet i pol mjeseci, od uhićenja početkom svibnja. Najprije je iza rešetaka bio zbog optužbi da je HEP opštetio za 600 milijuna kuna isporučujući jeftinu struju šibenskom TLM-u, odnosno Aluminiju Mostar. U tom slučaju suosumnjičen je i bivši potpredsjednik Vlade RH Damir Polančec, koji je već ljetos pušten da se brani sa slobode.

Ne i Mravak. Kada su prestali razlozi za istražni zatvor u tom predmetu, USKOK je protiv Mravka i još nekoliko suosumnjičenih otvorio novu istragu, vezanu za namještanje poslova i primanje mita od poduzetnika. Potom je usljedila i istraga s optužbom da je nezakonito odobrio dodatni popust na isporuke jeftine struje tvrtkama iz sastava Dioki Grupe. Suočen sa sve većim brojem istraga Mravak je odlučio početi suradnju s istražiteljima.

Od konca ljeta što u svojstvu osumnjičenika, što kao svjedok, u USKOK-u je iskazivao 70-tak sati. Posljednji iskaz dao je danas. Prema neslužbenim informacijama tužiteljima je detaljno ispričao sve okolnosti inkriminiranih kaznenih djela, ali i šire od toga, tereteći pritom i sebe i druge osobe.

Potpuni zaokret u Mravkovoj obrani, očito je sada doveo i do njegovog ranijeg izlaska na slobodu. Za sada nitko ne želi govoriti o tome je li Mravak uspio ishoditi i nagodbu s USKOK-om u predmetima u kojima je i sam osumnjičen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 04:03