DRAMATIČNO JUTRO U KARLOVCU

FOTO: MUČNA DELOŽACIJA 'Tko ga je lupio? Zašto ga udarate, ima bolesno srce?!'

Sudsku ovršiteljicu osiguravalo je desetak policajaca, koji su umirovljenike iz stana izveli u lisicama
 Robert Fajt / CROPIX

KARLOVAC - Mučno i dramatično izgledala je deložacija provedena u Ulici Kralja Petra Krešimira 8a u Karlovcu. Iz stana od 37,5 kvadrata izbačeni su umirovljenici Mirka Margeta Ozimec i njezin suprug Ivan.

Sudsku ovršiteljicu osiguravalo je desetak policajaca, koji su, sada već bivše vlasnike, iz stana izveli u lisicama, Ivana krvave glave, a Mirku su doslovno iznijeli.

Novinari su svađu s policajcima pratili iz hodnika. Nismo vidjeli što se događalo, ali se čulo kako policajci nalažu supružnicima da uzmu osobne stvari i odmah napuste stan.

Oni su to odbijali pozivajući se na kojekakve zakone i svoja prava, tražeći barem odgodu. Nakon što su odbili poslušati i posljednju policijsku zapovijed da izađu sami, krenuli su im staviti lisice. Ivan je očito pružao otpor.

- Sram vas bilo. Ne dirajte mi Ivicu. Hitnu zovite, trebaju mi injekcije. Zovite novinare, neka vide - vikala je Mirka.

- Udario me nogom - zapomagao je Ivica.

- Koga ste udarili, tko ga je lupio, zašto ga lupate nogom, ima bolesno srce - govorila je Mirka.

Onda su je četvorica policajaca uhvatila za ruke i noge i odnijela do lifta, spustili je s osmog kata i unijeli u policijsku maricu. Ivan je hodao s rukama vezanima na leđima lisicama. Imao je krvavo čelo. I njega su uveli u policijska kola. Stigla je ekipa hitne medicinske pomoći, ali su u dogovoru s policajcima produžili prema policijskoj postaji gdje će ovršenim supružnicima pružiti pomoć.

Oni navodno žive od socijale od 950 kuna jer im mirovine odlaze na pokrivanje dugova od propalog trgovačkog obrta. Ipak, stan nisu izgubili od bankovnog kredita, već navodno sinovljeve pozajmice od treće osobe, čije su vraćanje jamčili stanom.

Iz udruge Stop deložacijama kažu da je od ovih supružnika digao pozajmicu u iznosu od 25.000 euta od kamatara S.L.

- Kamatar mu nije kredit isplatio u cijelosti već ga odmah umanjio za 5.000 na ime navodnih troškova obrade. Majka se u cijeloj priči našla zato jer je jamčila za pozajmicu svojim stanom, međutim kamatar je htio da se dug prema njemu ne uknjiži kao hipoteka nego kao kupoprodajni ugovor i iako je njen sin na kraju vratio tu pozajmicu, on to nije učinio u roku tri mjesca nego šest mjeseci, te je vratio 25.000, što kamataru nije bilo dovoljno - kažu u Stop korupciji dodajući kako se radi o sporu dvije fizičke osobe, a ne građana i banke ili kreditne zadruge, pa njihov dom ne mogu braniti ljudskim štitom, kako inače običavaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 05:59