TRAŽE POVEĆANJE PLAĆE

FOTO Mungosi od ponedjeljka nastavljaju štrajk prosvjedom na Markovom trgu

 Ranko Šuvar / CROPIX

Tridesetak djelatnika tvrtke za razminiranje Mungos razminiranje od ponedjeljka nastavljaju sa štrajkom svakodnevnim prosvjedom na zagrebačkom Markovom trgu, izvijestio je u petak član štrajkaškog odbora i predsjednik Novog sindikata Mario Iveković nakon što štrajkaše nije primio ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić.

Ministar Orepić je izvan Hrvatske te je predstavnike pirotehničara Mungosa primila njegova zamjenica Lidija Pelivan. Razočaranje takvim razvojem situacije, uz Ivekovića je izrazio i zamjenik sindikalnog povjerenika Mungosa Braco Gunjača. "Nemam ništa konkrento reći, malo sam razočaran", rekao je kratko novinarima ispred sjedišta MUP-a u zagrebačkoj Savskoj ulici.

Iveković je izvijestio da su iznijeli svoje stavove i probleme, ali "druga strana kao da nije bila dovoljno pripremljena". "Kao i uvijek kad su takve situacije, ili ne znaju ili ne mogu ili ne znam što. Tako da ništa nije dogovoreno. Ostali smo kod zahtjeva da se nađemo i s ministrom osobno i najavili smo da smo od ponedjeljak svakodnevno u prosvjedu na Markovom trgu. Bit ćemo u štrajku do ispunjenja naših zahtjeva", rekao je Iveković.

Mungosi će tražiti i razgovor s predsjednikom tehničke vlade Tihomirom Oreškovićem, a Iveković je pozvao sve one koji ih podržavaju da im se svaki dan od 10 sati pridruže na Markovom trgu. "Jer, ovaj se problem neće riješiti bez jače javne podrške", ustvrdio je.

Štrajk 30-ak djelatnika Mungosa započeo je u utorak ujutro, nakon prekida procesa kolektivnog pregovaranja, neuspješnog okončanja postupka mirenja i neprihvaćanje sindikalnih zahtjeva za povećanjem plaće na 15.000 kuna bruto uz dodatak za minuli rad od 0,5 posto. Ističu da novca ima jer se razminiranje financira iz proračuna te fondova Europske unije, a ove je godine, navode, za tu djelatnost osigurano 500 milijuna kuna.

"Iznijeli smo niz argumenta iz kojih bi svakome trebalo biti jasno da nema nikakvog razloga da se ne prihvati naš zahtjev za utvrđivanje plaće u traženom iznosu", kaže Iveković dodajući da kontraargumente danas nisu čuli.

Jedan od djelatnika Mungosa Edin Taletović u izjavi novinarima u trenucima kad je u sjedištu MUP-a trajao razgovor predstavnika štrajkaša i MUP-a, kazao je kako im od početka štrajka svi govore da nitko ne može ništa riješiti. "A to je smiješno. Nadali smo se da će ministar Orepić izaći u susret, poslušati nas i da će sve ići korak naprijed, a ne kao do sada tri natrag", kaže.

Ističe da država ima novac i nije mu jasno kako to da se ima novca za Hrvatski centar za razminiranje (HCR), koji je također državna tvrtka, a nema za Mungose. "To su čiste besmislice, a gdje novci idu i cure mislim da bi se trebale pozabaviti druge institucije, a ne mi koji moramo razmišljati o svom poslu i raditi bez pritiska. Da mogu ujutro ući normalno, odraditi svoje i izaći van i doći doma, ako dođem doma. I da znam na što mogu računati kad dolazi plaća, a ne da se svaki mjesec pitam kako ću preživjeti", zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. veljača 2024 08:02