OBUSTAVLJEN PROMET

FOTO Na Marjanu se srušio veliki bor, pao na cestu i oštetio automobil; Do daljnjega se ne može busom na Bene, postoji opasnost od rušenja još stabala

 
 Ante Čizmić / HANZA MEDIA

Na Marjanu, nedaleko Oceanografskog instituta, na cestu se srušilo stablo. Nastala je materijalna šteta na parkiranom vozilu, a kako Slobodna Dalmacija doznaje od vatrogasnih operativaca, intervencija je u tijeku.

- Stablo je palo preko ceste i ugrozilo osobno vozilo. Radovi će potrajati, budući da se radi o velikom drvu. Promet je obustavljen dok se ne ispila i ukloni, a zbog specifičnosti situacije, to će potrajati neko vrijeme. Treba osigurati vozilo, pilati manje pa veće grane i odvoziti ih. Na terenu su tri vozila i 10 vatrogasaca iz Javne vatrogasne postrojbe Split - kažu iz dojavnog centra.

Ante Zovko iz tvrtke "Promet-Split" poručuje da linija za Marjan trenutno ne vozi:

- Linija broj 12 koja je kretala od crkve svetog Frane, za sada ne vozi jer se okrenuti može tek na Benama. Vjerujemo da će vatrogasci uskoro sanirati cestu i da će se promet vratiti u normalu - kaže Zovko.

Prema riječima Damira Grubšića, ravnatelja Park-šume Marjan, da se zaključiti kako postoje šanse da se još stabala sruši.

- Uzrok je vjerojatno pojačano lučenje smole, a i nedostatak kamena. Bor se nije imao za šta uhvatiti. A problem je i što je na privatnoj parceli, gdje mi ne smijemo pristupiti. Nemamo ingerenciju. Stablo je bilo zdravo, staro od 30 do 50 godina i jednostavno je, eto, palo. Ne može se pretpostaviti da će se to dogoditi.

Ima li još takvih stabala?

- Ima. Vlasnici parcela sami ih moraju vidjeti i uputiti nama zahtjev za sanacijom, ili da nađu nekoga tko će stablo maknuti. Mi ih obavijestimo da je protupožarna sezona u tijeku - odgovara Grubšić za Slobodnu Dalmaciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 17:47