SJEĆANJE NA JOSIPA JOVIĆA

FOTO: NA PLITVICAMA OBILJEŽENA 27. OBLJETNICA 'KRVAVA USKRSA' Predsjednica položila vijenac: 'To je bio početak pobjedonosne borbe za našu slobodu'

 
 Bruno Konjevic / CROPIX

Predsjednica države Kolinda Grabar Kitarović u subotu je na Plitvicama, na mjestu pogibije hrvatskog policajca Josipa Jovića u akciji oslobađanja okupiranoga dijela teritorija Republike Hrvatske od snaga velikosrpske agresije prije 27 godina, istaknula kako je plitvička pobjeda bila početak naše pobjedonosne borbe za slobodu i neovisnost.

Na komemorativnom skupu zajednički vijenac u ime Republike Hrvatske na spomenik Josipu Joviću položili su predsjednica Grabar Kitarović, potpredsjednik Hrvatskoga sabora i izaslanik predsjednika Sabora Milijan Brkić, ministar unutarnjih poslova i izaslanik predsjednika Vlade Davor Božinović te ministar branitelja Tomo Medved, načelnik Glavnoga stožera Oružanih snaga Mirko Šundov i glavni ravnatelj policije Nikola Milina. Vijence su položili te svijeće zapalili i izaslanstva udruga osloboditeljskih ratnih postrojbi te udruga proisteklih iz Domovinskoga rata.

Izrazivši ponos što ovom komemoracijom obnavljamo uspomenu na taj veliki dan koji hrvatski narod čuva u sjećanju kao "krvavi Uskrs", predsjednica Grabar Kitarović rekla je kako se "komemorirajući Josipovu pogibiju na osobit način sjećamo svih žrtava i svih njihovih obitelji jer i njima dugujemo osobitu zahvalnost, kao i obiteljima nestalih, koje zaslužuju željeni spokoj".

Predsjednica je plitvičku pobjedu nazvala početkom naše pobjedonosne borbe za slobodu i neovisnost, pod odlučnim vodstvom i prema viziji prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana te je poželjela neka nam vječno živi naša voljena Republika Hrvatska.

- Naša jedina i trajna zadaća je stvaranje uvijek bolje Hrvatske - izjavila je predsjednica i pozvala da se upitamo kako i koliko danas svjedočimo svoju ljubav i brigu za Hrvatsku, čime branimo njezinu slobodu, ponos i čast, koje moramo pronaći u vrlo konkretnim sadržajima - gospodarskom napretku, socijalnoj pravednosti, političkoj kulturi i moralnim vrlinama, rekla je Grabar Kitarović i pozvala sve da se povodom Uskrsa upitamo o smislu života koji opravdava sve napore da bi naša Hrvatska bila prostor života, nade, svjetla i dobra.

U ime Vlade RH ministar unutarnjih poslova Davor Božinović također se prisjetio akcije i zahvalio umirovljenim i aktivnim policajcima te svim hrvatskim braniteljima na njihovu doprinosu domovini te je u ime premijera Andreja Plenkovića rekao kako je prerano ugašen život Josipa Jovića postao trajni zalog višega cilja i trajni simbol svih žrtava Domovinskog rata.

- Taj osjećaj poštovanja prema Josipu Joviću i njegovim suborcima treba prenositi na nove naraštaje, kao i sjećanje na doprinos specijalne policije, tad i u akcijama koje su uslijedile. U njima su pokazali jedinstvo i odlučnost, izvrsnost, koju dokazuju sustavno i danas, kao i drugi rodovi hrvatske policije - rekao je Božinović i najavio bolje uvjete rada i plaće za današnju policiju, sukladno težini njihova posla.

- Svjesni naše ključne uloge za sigurnost Hrvatske, u obuci sudjelujemo s najboljim svjetskim policijama i službama, a zbog prirode današnjih prijetnji, snažimo međunarodne veze. Pri ostvarenju zadanih ciljeva okrenuti smo budućnosti s ciljem razvijanja moderne proaktivne policije za 21. stoljeće, koja će znati odgovoriti svim ugrozama, nelegalnim migracijama, kibernetičkom i organiziranom kriminalu ili terorizmu - izjavio je Božinović i najavio kako će ove godine prvi put policija u sustav primiti čak 600 novih i mladih policajki i policajaca.

U ime sudionika akcije "Plitvice" iz Udruge ratnih pripadnika antiterorističke jedinice Lučko 90, Vlado Marić podsjetio je na akciju koja se održala na današnji dan 1991. godine te opisao i politička zbivanja koja su akciji prethodila.

- Gospodo, kod ovog spomen obilježja pred vama stoji generacija ratnih veterana iz 1990. i početka 1991. godine, prvih čuvara hrvatskih vrednota. Također stoje i danas aktivni pripadnici ATJ Lučko što je posebnost, jer oni nastavljaju u miru kontinuitet i čuvaju tradiciju ratnih pripadnika ATJ Lučko.

Nadam se kako nova generacija neće svjedočiti raznim nepravdama, nelogičnostima, lažnim prorocima i svemu onome što su generacije prije morale prolaziti. Ulažimo u njih i čuvajmo taj potencijal svi zajedno, jer svaka nebriga može uzdrmati temelje krvlju stvorene Republike Hrvatske - rekao je Marić te dodao kako je njihov glas uvijek glas istine, pravde, razuma i da će tako zauvijek i ostati.

Akcija na Plitvicama 31. ožujka 1991. bila je odgovor hrvatske policije na zauzimanje Nacionalnog parka Plitvice i blokiranje državne ceste D1, koja je spajala sjever i jug zemlje. Snage Ministarstva unutarnjih poslova RH krenule su toga dana u ranim jutarnjim satima glavnom prometnicom prema hotelu Jezero, gdje su njihova vozila iz zasjede napali pobunjeni Srbi. Pritom je poginuo 22-godišnji Josip Jović, pripadnik Jedinice za posebne namjene MUP-a RH Rakitje, a devet policajaca je ranjeno. Sukob je trajao nekoliko sati, a pobunjenici su bili prisiljeni na povlačenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:02