POTOP KOD SISKA

FOTO: Nabujala Kupa poplavila stotine kuća i vikendica u Letovaniću, Starom Brodu, Žažini...

 Mate Piškor / CROPIX

SISAK - Iako prema očekivanjima službe obrane od poplave, Sisku ne prijeti opasnost od nabujale Kupe, stanovnici pokupskih naselja uzvodno od Siska: Letovanića, Starog Broda, Žažine, Male Goricea, posebice dijelova tih sela uz Kupu, te vikend naselja, sa strahom prate stalni rast vodostaja Save, Kupe i Odre u Sisku.

- Za sada još nisam pretjerano zabrinut iako mi je voda došla do samog dvorišta. Pamtim 1974. kada mi je plivalo i dvorište, ali sada, vjerujem, nebu tak. Kod moje kuće je križanje do vikend naselja uz Kupu, ali se dalje može samo čamcima, jer je na cesti više od metar vode.

Poplavljeno je stotinjak kuća u vikend naselju, koliko znam, pet, šest kuća u vikend naselju uz Kupu je stalno naseljeno i ljudi su tamo, ali ih poplava nije izenadila pa vjerujem da imaju dosta vode, ogrjeva i hrane, doznajemo od Ivana Zebića iz Starog Broda. Granom je u snijegu zabilježio dokle je došla voda cestom uz njegovu kuću i kaže: “Evo, za zadnja dva sata popela se gotovo metar.”

Dva kilometra dalje, u opjevanom selu pokraj Kupe, Letovaniću , ugroženo je više desetaka kuća u starom dijelu sela, a poplavljeno je dvadesetak kuća i objekata u dijelu naselja s druge strane ceste, uz Kupu. Djelatnici Vodoprivrede u četvrtak su velikim pumpama spašavali desetke kuća u Letovaniću i Žažini kojima prijete tzv. zaobalne vode. - Za sada ne uspjevamo pumpama smanjiti razinu vode na cesti i dvorištima kuća, ali smo zaustavili njezin rast, tako da vjerujemo da kuće neće biti poplavljene, kaže nam djelatnik Vodoprivrede u Letovniću koji brine o radu velike pumpe. Cesta od Žažine do Male Gorice zatvorena je već nekoliko dana, a kuće uz tu cestu u Žažini i Maloj Gorici ugrožene su od rastuće vode.

U četvrtak prijepodne, dok smo obilazili ugrožena područja, kišu koja je padala cijelu noć sa srijede na četvrtak i četvrtak dopodne, oko 10 sati zamijenio je gusti mokri snijeg.

- Dobro je da je Kupa u Karlovcu počela opadati, ali Kupa uzvodno od nas još raste i moglo bi biti velikih problema u selima uz Kupu uzvodno od Siska noću sa četvrtak na petak, kažu nam u Letovaniću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. svibanj 2024 22:30