ZA CRKVU NEMA RECESIJE

FOTO Nadbiskup na palaču potrošio 50 milijuna kuna. Zavirite u Srakićeve NOVE DVORE u središtu Osijeka

Novi uredi prostiru se na 5000 četvornih metara. Svi biskupi koji su posjećivali urede ostali su zadivljeni raskoši

OSIJEK - Gradnja velebnog kompleksa Vikarijata Đakovačko-osječke nadbiskupiju, u središtu Osijeka, pri samom je kraju. No već sada pretjerana raskoš i luksuz vidljivi su na svakom koraku.

Zgrada nekadašnje Plućne bolnice u Strossmayerovoj ulici, samo nekoliko stotina metara od središnjeg gradskog trga - koja je Crkvi ustupljena u zamjenu za povrat oduzete joj imovine , s dograđenim aneksom, sve zajedno na gotovo 5000 četvornih metara - pretvorena je u reprezentativni objekt, kakvog se ne bi postidjeli ni arapski šeici.

Podovi s posebno izrađenim parketom od kuhanog bagrema presijavaju se poput stakla, a postavljeni su tako da čine pravo umjetničko djelo. Tapete u svim prostorijama na katu najbolje su kvalitete, kupaonice su opremljene sanitarijama od vrhunskog porculana i kaljenog stakla, a slavine su s elementima pozlate.

Stropove krase raskošni lusteri, a kako se budući stanari i gosti ne bi morali penjati stepenicama, u zgradu je ugrađen lift koji vodi do prvog, jedinog kata.

Rezali cijelu zimu

Ništa manje raskošno nije ni prizemlje. Pločice u dugom hodniku, na osobit zahtjev nadbiskupa Marina Srakića, posebno su rezane pa je od njihove standardne veličine 60x60 centimetara dobiveno devet komada dimenzija 20x20 cm, kako bi njihovo postavljanje dalo zanimljivu ornamentiku.

Taj zahtjevni posao, jer pločice su se morale rezati tzv. vodenom pilom, trajao je cijelu zimu. Nadbiskup Srakić nije bio zadovoljan ni postavljenim tapetama, koje su po zamisli projektanta trebale ići osamdesetak centimetara do stropa. Tako zalijepljene tapete skinute su i postavljene su nove, u cijeloj visini zida, od poda do stropa.

Stepenište je također raskošno izvedeno. Masivni rukohvati izrađeni su od hrastovine, a stepenice popločane pečenim granitom i mramorom.

Dvostruki prozori posebno su izrađeni od kvalitetnog drva i primjereno zaštićeni. Cjelokupni prostor Vikarijata ima centralizirano hlađenje s ispušnim jedinicama na stropu, a objekt je u potpunosti pokriven protupožarnim senzorima. Grijanje je također centralno.

Zadivljeni biskupi

Osobito raskošan ured je onaj u kojem će stolovati predsjednik Hrvatske biskupske konferencije, nadbiskup Marin Srakić. Uz budući Srakićev ured je i privatna kupaonica obložena ružičastom keramikom i bijelim sanitarijama, te namještajem od tamnog masivnog drva. Tijekom gradnje Vikarijata, koja traje već više od tri godine, gradilište je posjetilo nekoliko hrvatskih biskupa i svi su - kako se može čuti - ostali zadivljeni kvalitetom radova i raskoši.

Kada je počela obnova i dogradnja, govorilo se da će radovi stajati oko 35 milijuna kuna. No, prema procjeni građevinskog stručnjaka koji je nedavno obišao gotovo završene prostore Vikarijata, vrijednost posla daleko je premašila taj iznos i približila se svoti od pedesetak milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 19:46