ZBRAJA SE ŠTETA OD POTRESA

FOTO: NADBISKUPSKI DVOR U ZAGREBU OBNAVLJAT ĆE SE GODINAMA Bozanić ondje neće moći živjeti do daljnjega: 'Kreće lasersko skeniranje čitavog prostora'

 
Nadbiskupski dvor u Zagrebu teško je oštećen u potresu
 Marko Todorov / Hanza Media

Bit će potrebno dosta godina za obnovu kako bi Nadbiskupski dvor u Zagrebu bio ponovno siguran za život, rekao je upravitelj Nadbiskupskog dvora preč. Ivica Budinšćak prilikom obilaska dvora za medije. Istaknuo je da su zgrade dvora jako oštećene te da nisu mogli ranije izvijestiti o stanju štete jer nisu postojali uvjeti za sigurni razgled dvora.

Da nismo tako brzo zaštitili zid prema katedrali, pitanje je što bi se dogodilo u samom dvoru u još jednom nedavnom potresu. Sve umjetnine i namještaj koji su pod zaštitom, a specifični su za zagrebački Nadbiskupski dvor, sačuvani su i konzervirani i tu nema većih šteta - kazao je Budinšćak te dodao kako u narednih nekoliko godina u dvoru neće moći živjeti ni zagrebački nadbiskup ni biskupi.

Nadzorni inženjer na sanaciji Nadbiskupskog dvora i Nadbiskupskog duhovnog stola Boris Blažević rekao je pak kako je teško sada dati procjenu kolika je materijalna šteta te da još traje snimanje štete.

- U četvrtak kreće lasersko skeniranje čitavog prostora i fotogrametrijsko snimanje izvana. Do kraja mjeseca trebao bi biti gotov snimak. Računamo da ćemo tada moći sagledati opseg šteta i tražiti rješenja na koji način osigurati čitav objekt. Ključno je da statički osiguramo objekt, da u mogućem nekom drugom potresu ovakve jačine ili jačem objekt bude siguran, da ne bude ovakvih konstruktivnih oštećenja koja su velika - rekao je inženjer Blažević.

Fotogalerija: Nadbiskupski dvor u Zagrebu teško je oštećen u potresu

Podsjećamo, Jutarnji list je još ranije pisao kako će se kardinal Bozanić privremeno preseliti u kuriju na adresi Kaptol 22. Ujedno, ispred zagrebačke katedrale jučer su dovezeni zamjenski križevi koji će biti postavljeni na vrhove odrezanih tornjeva.

Nije još točno određeno kada će biti postavljeni jer je za njihovo postavljanje ključno da su vremenski uvjeti adekvatni, no danas u podne zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić trebao bi blagosloviti spomenute križeve.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:37