U ČEMU VOZE 'GLAVEŠINE'

FOTO 'Najjači' auto u regiji kupio je srpski predsjednik Boris Tadić. Posebno naručen Mercedes plaćen je 620.000 eura!

 Dragan Matić/CROPIX

ZAGREB - Nije prošla ni godina dana otkako je došao na vlast, a britanski premijer David Cameron stavio je u pogon dva u potpunosti nova Jaguara XJ X351.

Cijena je 200 tisuća funti po komadu, odnosno oba automobila vlada je platila ukupno 3,45 milijuna kuna.

Poznato je da je Sanaderov blindirani BMW koštao čak 4,2 milijuna kuna. Cameron je za tu cijenu dobio dva Jaguara i mnogo više stila.

Novi XJ X351 model opremljen je prozorima koji mogu izdržati rafal iz AK-47, podvozje je zaštićeno kevlarom, krov je od titana, a posjeduje i maske s kisikom u slučaju napada otrovnim plinom.

Kritike medija

Od zemalja na prostoru bivše Jugoslavije, “najjači” automobil kupio si je početkom travnja prošle godine Boris Tadić, predsjednik Srbije.

Prema neslužbenim informacijama, posebno naručen Mercedes S klase plaćen je čak 620 tisuća eura, mnogo skuplje od Cameronovih Jaguara, zbog kojih ga je britanski tisak kritizirao.

Bivši premijer Ivo Sanader, primjerice, godinama je bio vožen u BMW-ovoj Seriji 7, dobro poznatoj hrvatskoj javnosti, kada se pročulo da je BMW koštao 4,2 milijuna kuna. Kada je automobil prodan, na njemu su izgubili dva milijuna kuna.

Najiskusniji BMW i Audi

Hrvatski se predsjednik Ivo Josipović vozi u slabijoj Seriji 5. Premijerka Kosor također se vozi u blindiranom BMW-u serije 7. Osim profesionalnih tjelohranitelja s godinama treninga i iskustva u kriznim situacijama, ključna karika u očuvanju sigurnosti svakog državnika je automobil.

Stoga nimalo ne čudi što čelnici europskih zemalja, a i Hrvatske, za prijevoz koriste isključivo najsofisticiranije i najsigurnije limuzine visoke klase.

Među proizvođačima automobila najviše iskustva u blindiranim verzijama imaju BMW, Mercedes i Audi.

Kupci imaju izbor više razina zaštite, koja varira od otpornosti na malokalibarske metke i razna druga manje rizična oružja, do zaštite u slučaju napada velikokalibarskim zrnima, granatama ili raketnim bacačima, otrovnim plinovima...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:06