NEZABORAVNO ISKUSTVO

FOTO: NAJLJEPŠE ŽIVOTINJE JADRANA Šest stvari koje sigurno niste znali o jadranskim dupinima

 Tonči Plazibat/CROPIX

Jedan od najljepših prizora na koji možete naići duž jadranske obale zasigurno je jato dupina koje izranja iz vode. Ove zaigrane životinje već stoljećima uveseljavaju putnike na brodovima, a susret s njima pruža nezaboravno iskustvo. No, rijetki znaju koliko su ove životinje uistinu jedinstvene. Donosimo šest stvari koje zasigurno niste znali o dupinima.

Foto: Ahmet Kalajdžić/CROPIX

1. Podvodni jezik

Dupini međusobno komuniciraju kompleksnim sustavom zvižduka i mumljanja, koji znanstvenici već godinama smatraju primitivnim jezikom. Dapače, različita jata koriste različite kombinacije zvukova pa se doslovce može govoriti i o dupinskim dijalektima.

2. Dobro pamćenje

Uz to što dobro komuniciraju, dupini imaju izuzetno dobro pamćenje. Dvije se životinje mogu međusobno prepoznati godinama nakon posljednjeg susreta.

Foto: Duje Klarić/CROPIX

3. Vole trudnice

Kao i sve inteligentne životinje, dupini su izrazito radoznala bića. Poseban interes pokazuju prema trudnicama, vjerojatno zato što ih izuzetno rijetko sretnu pod morem. Zbog svog prirodnog sonara, dupini prepoznaju da je žena u drugom stanju, te svojim osjetilima doslovce mogu „vidjeti“ embrij u njenom trbuhu.

4. Bijeli dupini

Jadransko je more dom jednom od rijetkih primjeraka albino dupina. Prvi put je opažen 2014, te je nazvan Albus („bijeli“ na latinskom). Dupini ove boje su izuzetno rijetki u prirodi, a iako ih prate brojni zdravstveni problemi, vjeruje se da je Albus u odličnom stanju.

Foto: Duje Klarić/CROPIX

5. Turistička atrakcija

Dupini su vrlo aktivne životinje i teško je predvidjeti u kojim će se točno predjelima pojaviti. Usprkos tome, iskusni kapetani znaju gdje često obitavaju, te sukladno tome organiziraju turističke plovidbe u te predjele. Ovo posebno vrijedi za otoke u čijim se vodama životinje često okupljaju, poput Lošinja, Visa i Murtera.

6. Otvoreni su za usvajanje

Institut „Plavi svijet“ redovito prati kretanje i ponašanje dupina u Jadranskom moru, a njihova nastojanja možete ohrabriti simboličkim usvajanjem jednog od njihovih štićenika. Ponuda je otvorena za pojedince, tvrtke i udruge, ali i školske razrede te vrtićke grupe. Usvajatelji dobivaju darove ovisno o usvajateljskom paketu kojeg preuzmu, a uključuju fotografije životinje i majcu „Usvojio sam Dupina.“

Foto: Ante Bilić/CROPIX

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 18:58