POPLAVE PA NEVRIJEME

FOTO Najnesretnije mjesto u Slavoniji: Bilo je kao u ratu

Vjetar je nosio krovove i čupao stabla, a led, veći i od oraha, gazio je sve pred sobom
Viljevo, Donji Miholjac, 170610.Olujno nevrijeme s ledom velicine oraha i velikom kolicinom kise jucer u 17,30 sati poharalo je selo Viljevo u blizini Donjeg Miholjca. Mjestani Viljeva pretrpili su velike stete na stambenim objektima, vocnjacima i poljoprivrednim povrsinama. Stetu je pretrpilo vise od 50 stambenih objekata a cjelokupna steta se procjenjuje na vise od 10 milijuna kuna.Na fotografiji: jedan od unistenih krovova u Viljevu.Foto: Vlado Kos / Cropix
 Vlado Kos / CROPIX

VILJEVO – Nevoljama Slavonaca nikad kraja. Nakon velikih poplava koje su nanijele ogromne štete koje se mjere u stotinama milijuna kuna, srijeda poslijepodne donijela je novu elementarnu nepogodu na području općine Viljevo kod Donjeg Miholjca.

Olujno nevrijeme tijekom kojega je pola sata padao led veličine oraha, pa čak i veći od toga, poharalo je brojne kuće, gospodarske zgrade, čupalo stabla i uništilo usjeve.

- Nisu prošle ni dvije minute kako sam otišla kod mame koja živi u kući do moje kada je počelo. Užas jedan. Osjećali smo se kao da je rat, tuklo je na sve strane, a kada je završilo imala sam što vidjeti. Nakon četiri godine rada kao sezonac na moru uništeno je gotovo sve što sam stekla - priča očajna Mirjana Bockovac, kojoj je nevrijeme otkinulo pola krova, pobacalo grede i salonit ploče na vrt u kojem je svo povrće uništeno, a silna količina oborina probila se u kuću, ulegla stropove, a vode je bilo do zglobova.

- Nadam se da će nam netko pomoći ovo sanirati - kazala je.

Slično je bilo i u obitelji Mate i Anice Petreković, čija je kuća također u velikoj mjeri stradala, a njihova je sreća bila da su u trenutku nevremena bili kod kćerke u drugom selu.

- Bože sačuvaj. Štio da vam kažem, strašno je ovo gledati. Bolje je da nisam bila ovdje, jer bi umrla da sam to doživjela - u suzama je pričala teško bolesna Anica Petreković.

Viljevo je dan poslije nevremena izgledalo kao da su se u njemu vodile ratne borbe. Ni najstariji mještani ne pamte ovakvo nevrijeme. Fasade kuća i rolete na prozorima bile su izrešetane, kao da se po njima pucalo iz automatskih pušaka, a na nekim mjestima se još u četvrtak u podne moglo naći leda.

Prema izvješću načelnika Općine Viljevo Ivana Feketea, ovo je nevrijeme nanijelo štetu na više od 50 stambenih objekata, stotinjak gospodarskih objekata, gotovo u potpunosti je uništeno 180 hektara voćnjaka, oko 1.100 hektara šumskih površina, 2.500 hektara oranica zasijanih svih kulturama. N

a poljima oko Viljeva više nema ni kukuruza ni suncokreta. Ono što nisu uništile poplave, dokrajčio je led, a u 20-ak minuta palo je više od 40 mm kiše po četvornom metru.

- Bilo je užasno. Pola sata smo bili zatvoreni u kući i mislili smo da se sve ruši i da će se kuća svakoga časa srušiti na nas. Evo usjevi pokraj naše kuće su uništeni, a i nama je uništeno 10 hektara kukuruza - kažu Ž eljko i Nada Crljenić, pokraj čije kuće se nalaze potpuno uništene oranice kukuruza i suncokreta.

- Od poplava smo do sada zaprimili preko 150 prijava šteta, a skupa s ovim nevremenom od srijede procjena je da će iznos ukupne štete biti veći od 10 milijuna kuna - kaže načelnik Fekete.

Stoljetni hrast gotovo prepolovio zgradu lokalnih nogometaša

Viljevo je i u srijedu navečer i u četvrtak prijepodne obišao i osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić, koji je za ovu općinu proglasio elementarnu nepogodu.

Strašan prizor pak bio je na nogometnom igralištu lokalnog kluba. Stoljetni hrast je od olujnog vjetra izvaljen iz korijena i na ovom se primjeru najbolje vidjelo što znači sila prirode. Stablo se srušilo na zgradu kluba tako da je praktički prepolovilo gornji kat u kojem su se održavale klupske večere i sastanci.

Vjetar je savio i gotovo iščupao iz zemlje i zaštitne ograde iza golova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 11:10