SAVUDRIJA

FOTO: NAJSTARIJI SVJETIONIK NA JADRANU SLAVI 200. ROĐENDAN Dao ga je sagraditi grof Meternich da bi imao gdje ljubovati s mladom hrvatskom plemkinjom

 
 Goran Šebelić / CROPIX

Na Rtu Savudrija ovih se dana obilježava 200 godina od izgradnje 36 metara visokog svjetionika kojeg je projektirao arhitekt Pietro Nobile pod pokroviteljstvom samog austrijskog cara Franje I koji je bio nazočan i pri prvom paljenju lanterni, piše Ipress.

Inače, savudrijski svjetionik je najstariji aktivni svjetionik na Jadranu te prvi u svijetu koji je za rasvjetu koristio plin dobiven destilacijom ugljena.

Uz svjetionik je vezana i jedna ljubavna priča. Naime, gradnju ovog zdanja naložio je grof Meternich jer je romantičnu građevinu želio koristiti za ljubavne susrete s mladom hrvatskom plemkinjom u koju se zaljubio na jednom bečkom balu.

U sklopu proslave 200. rođendana svjetionika u Muzeju grada Umaga organizirana je izložba 'Više od svjetla i soli - 200 godina hrvatskih svjetionika' te nekoliko prigodnih predavanja, a ispred samog svjetionika i poseban prigodni program uz glazbu i zakusku.

Na svečanosti je ravnateljica Hrvatskoga pomorskog muzeja iz Splita Danka Radić istaknula da su hrvatski svjetionici dio graditeljske i kulturno-povijesne baštine koja je iznimno važna za hrvatsku pomorsku tradiciju te cjelokupni identitet.

Glavni tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske Neven Melvan i donedavni djelatnik Plovputa, tvrtke koja se brine za svjetionike, podsjetio je kako su oni nastali radi sigurnosti plovidbe, što je i dalje njihov primarni zadatak.

Tom je prigodom rečeno da je Plovput pokrenuo projekt kako bi svjetionici služili za turističku svrhu. Plovput trenutačno izravno bukira njih jedanaest, među kojima je savudrijski jedan od najpopularnijih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 22:08