STOP CENZURI

FOTO: NAJVEĆI NOVINARSKI PROSVJED JOŠ OD 2011. 'Nećemo dopustiti da se vlast, kakva god ona bila, ponaša na ovakav način!'

 Goran Mehkek / CROPIX

“Smrt fašizmu, sloboda novinarstvu!”, “ Stop cenzuri-sloboda novinarstvu!”, “ Novinari-glas javnosti!”, “Slobodno novinarstvo je nacionalni interes!”, pisalo je, među ostalim, na transparentima tijekom današnjeg novinarskog prosvjeda povodom 3. svibnja, Dana slobode medija.

Prosvjed je okupio oko 200 novinara i aktivista, a pridružile su mu se i poznate osobe iz javnog i kulturnog života poput akademika Vlatka Silobrčića, bivše premijerke Jadranke Kosor, zastupnika u Saboru Furia Radina, glumaca Urše Raukar i Vilija Matule, kazališnog redatelja Ivice Buljana, književnika Ede Popovića i drugih.

Prosvjedna povorka krenula je oko 10 sati od Novinarskog doma Savskom ulicom prema Ministarstvu kulture u Runjaninovoj gdje je zatražena ostavka ministra kulture Zlatka Hasanbegovića.

Novinari su pred ministarstvom postavili dječji šator koji je za vrijeme prosvjeda branitelja u Savskoj kružio društvenim mrežema.

- Aktualna vlast čini sve da bi onemogućila slobodu medija i neovisnost novinarstva - rekao je predsjednik HND-a Saša Leković. - Na sve što smo dosad upozoravali su se Ministarstvo kulture na čelu sa Zlatkom Hasanbegovićem, Vlada, Sabor i predsjednica države oglušili pa čak i na međunarodne apele podrške Hrvatskom novinarskom društvu. Stoga smo na ovaj Dan slobode medija odlučili mirnim prosvjedom pokazati da nećemo dopustiti da se vlast, kakva god ona bila, ponaša na ovakav način - naglasio je Leković.

Današnje okupljanje najveći je novinarski prosvjed od proljeća 2011. godine, kada su novinari podržali štrajk svojih kolega u Večernjem listu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 04:04