VJETAR OTEŽAVA GAŠENJE

FOTO Nakon višesatne borbe vatrogasci lokalizirali požar na Šipanu i kod Klisa! Još gori u Pisku kod Omiša!

Požar je nastao kad su je uslijed orkanske bure jedan drveni elektro-stup pao na tlo pri čemu je došlo do iskrenja
 Tonči Plazibat/CROPIX

Požar koji je danas ujutro izbio u Suđuračkom polju na istočnoj strani otoka Šipana lokaliziran je oko 17.35 minuta. Prema riječima županijskoj vatrogasnog zapovjednika Stjepana Simovića, u požaru je izgorjelo oko 55 hektara makije i borove šume. Vatru je gasilo 55 vatrogasaca i to pripadnici Javne postrojbe Dubrovački vatrogasci, Državne interventne vatrogasne postrojbe te nekoliko gradskih DVD-ova, te mještani Šipana.

Požar je nastao kad su se uslijed orkanske bure na Suđuračkom polju na otoku Šipanu nadomak Dubrovnika, zaplele i pokidale električne žice, jedan je drveni elektro-stup pao na tlo, došlo je do iskrenja i izbio je požar. Vatra je gotovo čitav dan aktivno gorjela na tom dijelu Šipana, na trenutke i zaprijetivši kući poznatog hrvatskog arhitekta Ivana Prtenjaka.

Šipanci su ljuti na dubrovački Elektrojug i smatraju da je potrebno izmijeniti dotrajale elektro-instalacije da se ovakve situacije više ne bi ponavljale.

Osim na Šipanu tijekom ponedjeljka ujutro gorjelo je i u Kuli Norinskoj, Pločama i Slivnom, te u Ljutoj u Konavlima.

Lokaliziran požar i kod Klisa, još gori u Pisku kod Omiša

SPLIT - Veliki šumski požar na području Rupotina kod Klisa koji je zahvatio oko 80 hektara mlade borove šume i maslinika u popodnevnim je satima lokaliziran, doznaje se od splitskih vatrogasaca.

U lokaliziranju požara u Rupotinama mjesnim vatrogascima popodne su pomogla dva kanadera. Na terenu su ostale zemaljske snage koje dežuraju i natapaju rubne djelove požarišta kako se vatra potpomognuta jakim vjetrom ne bi ponovno aktivirala.

Za razliku od požara u Rupotinama, onaj u Pisku kod Omiša još je uvijek aktivan. Tamo gori gusta borova šuma i dosad je već izgorjelo oko 20 hektara, a gase ga vatrogasci iz Omiša, Brela, Baške Vode, Gata i Zadvarja uz pomoć kanadera.

Vatrogasci su ugasili požar u Gizdavcu, u općini Muć koji je buknuo danas oko 9 sati, onaj u Lećevici koji je buknuo oko 11,30 sata, te onaj u Gradcu kod Makarske.

Lokaliziran je požar u Dućama gdje je opožareno oko četiri hektara mlade borove šume, a na terenu je ostao dežurati DVD Dugi Rat. Vatrogasci su lokalizirali vatru i na požarištu u Postinjama Donjim gdje je izgorjelo 35 hektara trave, makije i niskog raslinja, a sada teren čuvaju vatrogasci DVD- a iz Muća.

Dva kanadera gasila su i požar u Komiži na Visu gdje je na predjelu Sv. Blaž u 14 sati buknula vatra. Dosad je izgorjelo pet hektara makije i stare šume, a požar je lokaliziran u 17,20 sati.

Lokaliziran je i požar koji je oko 15 sati buknuo u Kaštel Sućurcu gdje je na dva lokaliteta izgorjelo oko hektar trave i niskog raslinja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 00:26