DAN SLOBODE MEDIJA

FOTO: Nataša Škaričić proglašena novinarkom godine, Srećku Niketiću iz CROPIX-a nagrada za fotografiju

Afera je odjeknula u svim zemljama bivše Jugoslavije, ukazujući po prvi put na to kako točno izgleda korupcijska veza između farmaceutske industrije i liječnika
 Davor Pongračić / CROPIX

ZAGREB - Novinarka Slobodne Dalmacije Nataša Škaričić proglašena je danas novinarkom 2012. godine,

Škaričić je, po obrazloženju, otkrivanjem "afere Farmal" dokazala vrhunsku profesionalnost kao istraživač, a o razmjerima njezine stručnosti govori i činjenica da je Državno odvjetništvo u istrazi koristio njezine podatke.

Afera je odjeknula u svim zemljama bivše Jugoslavije, ukazujući po prvi put na to kako točno izgleda korupcijska veza između farmaceutske industrije i liječnika, koji su njezini razmjeri i kakve su posljedice.

Uz Škaričić su za Novinara godine bili nominirani novinari Večernjeg lista Marinko Jurasić i Novog lista Ladislav Tomičić, ali je ona dobila najviše glasova od 619 članova HND-a koliko ih je poslalo ispunjen glasački listić.

Nagradu Otokar Keršovani za životno djelo dobila je Giga Gračan, novinarka, radijska urednica, urednica u kulturnim časopisima i prevoditeljica, jedna je od posljednjih polihistoričarki našeg medijskog prostora.

Ove godine HND je prvi put dodijelio nagradu "Marija Jurić Zagorka" u kategoriji internetskog novinarstva koju su za serijal tjednih videointervjua, dobile novinarke Net.hr-a Jelena Šimac i Ana Benačić.

Istoimenu nagradu za istraživačko novinarstvo dobio je Sergej Županić za istraživanja o kadroviranju, uvozu azbesta, zagađivanju Save, malverzacijama i utaji u biznisu s vodom, objavljena u ugašenom tjedniku Forum.

HND je dodijelio i nagradu "Marija Jurić Zagorka" za pisano novinarstvo za 2012. koju je dobio novinar Novog lista Danko Radaljac za seriju tekstova o aferi "Olivergate".

Nagradu za televizijsko novinarstvo dobila je Anka Bilić Keserović s HTV-a za dvodijelni televizijski politički dokumentarac "I ružičasto je crno", koji govori o bivšem premijeru Sanaderu.

Novinarka Radijo Sljemena Ivana Radaljac Krušlin nagrađena je nagradom za radijsko novinarstvo za serijal reportaža "Žena, kurva, kraljica", "Dom na kraju svijeta", "Svijet za šut" i "Dema, devla".

Za reportaže "Mađarska oaza na Bilogori" i "40 godina stvaralaštva podravske književnice Božice Jelušić" nagradu za snimateljski prilog na televiziji "Žarko Kaić" dobio je snimatelj HRT-a Igor Tukša.

dobio je Srećko Niketić iz Cropixa za fotografiju preleta kanadera iznad grupe vatrogasaca koji su gasili požara kod Peroja i Barbarige.

"Naš odabir najboljih novinara javnosti i struci je izvjesno zrcalo u kojem se može vidjeti da li možda kao struka posustajemo ili biramo najprofesionalnije, odvažne i nepotkupljive novinare koji se ne pokoravaju ni u oskudnim vremenima i koji dostojanstvom štite ovu pomalo posrnulu profesiju", kazao je predsjednik HND-a Zdenko Duka.

Loših je vijesti, dodao je, više nego dobrih jer su brojni novinari u protekloj godini izgubili posao, medijski poslodavci nesmiljeno režu troškove, a položaj novinara je sve nestabilniji. Zaključio je da se novinarska profesija nalazi u rastućoj nesigurnosti te da se novac od smanjenja PDV-a mora uložiti u redakcije, novinare i kvalitetnije novinarstvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. ožujak 2024 16:01