POZIV INSPEKCIJI

FOTO: NEHUMANI UVJETI U SPLITSKOM ZOO VRTU Tigar cvili, a medvjed živi na betonu...

 Vojko Bašić / CROPIX

SPLIT - Splitu je bolje da nema nikakav zoološki vrt nego ovakav u kojem se krše svi pravilnici, a životinje se drže u doista groznim uvjetima – kaže Srđan Marinić, predsjednik Društva “Marjan”, koje je ovaj tjedan Veterinarskoj inspekciji uputilo zahtjev za nadzor držanja životinja i zdravstvenog stanja u ZOO vrtu, piše Slobodna Dalmacija.

Već duže vrijeme građani ih, kaže Marinić, upozoravaju na ovaj problem, a upoznati su i s opažanjima njemačke veterinarke Eve Marie von Dick koja je, nakon drugog posjeta splitskom Zoološkom vrtu, ustvrdila da ga treba zatvoriti. Iz Društva “Marjan” ističu kako su ih osvijestile i primjedbe posjetitelja stranice TripAdvisor.com koji su pisali kako je “splitski ZOO vrt najgori koji su vidjeli u svom životu...”.

– Kap koja je prelila čašu i nagnala nas na konkretnu reakciju jest ova situacija sa sibirskim tigrom koji se već duže vrijeme otežano kreće na prednju desnu nogu, uz bolno cviljenje... Ono što mi konstantno ponavljamo jest da Split nema uvjeta za držanje divljih životinja. Kad vidiš vuka kako se unezvijereno kreće u onom svom skučenom prostoru, dođe ti slabo... Medvjed koji bi, prema propisima, u svom kavezu morao imati zemlju, pa i bazen, u Splitu živi na betonu.

Za majmune su, pak, prema našim informacijama, podignute ilegalne betonske nastambe jer je poznato da se svaka gradnja unutar park-šume mora prijaviti – objašnjava Marinić.

Sugovornik Slobodne Dalmacije kaže kako je stav Društva “Marjan”, ali i Grada Splita, da se u Zoološkom vrtu zadrži samo dio životinja kojima bi, međutim, bili osigurani vrhunski uvjeti boravka

Na pitanje kako komentira činjenicu da veterinarska inspekcija nikad nije reagirala na stravične uvjete u kojima žive stanari ZOO vrta, Marinić odgovara da doista ne zna, ali vjeruje kako će ta nadležna institucija sada profesionalno odraditi svoj posao, “a sve u cilju dobrobiti životinja i konačnog rješavanja ovog dugogodišnjeg splitskog problema...”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 11:21