OTOCI ODSJEČENI

FOTO Nevrijeme poharalo jug Hrvatske: Udari bure snage preko 100 km na sat rušili stabla

Dubrovnik, 060112.Udari bure na dubrovackom podrucju jutros dosezali su snagu od preko 100 km na sat zbog cega je doslo do loma vise stabala te zakrcenja prometnica, ali i ostecenja vozila. Na Lapadskoj obali su potonule dvije barke, a vjetar je prevrnuo i jednu barku koja se nalazila na suhom vezu na obali. Na slici: potopljena barka.Foto: Tonci Plazibat / CROPIX
 Tonci Plazibat / CROPIX / Cropix

DUBROVNIK - Udari bure na dubrovačkom području u petak 6. siječnja dosezali su snagu od preko 100 km na sat zbog čega je došlo do loma više stabala te zakrčenja prometnica, ali i oštećenja vozila. Na užem gradskom području oko 4 sata je izmjereno 14° Celzijusa da bi pred zoru, oko 5,30 sati počela puhati bura i naglo rashladila zrak te je u 8 sati izmjereno samo 6°C. Osjećaj lošeg vremena je pojačan i s 29 litara kiše, koliko je palo po četvornom metru.

Silinu udara bure najbolje ilustrira i podatak da s pokvario uređaj koji mjeri tu snagu u Meteorološkoj postaji Dubrovnik . Zbog snažnog je vjetra od 7,15 sati za sav promet zatvoren Most dr Franja Tuđmana preko rijeke Omble te su sva vozila pri ulazu u Dubrovnik s zapada, odnosno sa strane Splita i Neuma, išla okolno, "Starom magistralom" preko Mokošice.

Snažna je bura unutar remize gradskog autoprijevoznika " Libertas" oko 8 sati srušila bor koji je pao na jedan autobus koji, srećom, nije teže oštećen. Zaposlenici poduzeća i vatrogasci brzom su akcijom uklonili polomljeno stablo te omogućili izlazak autobusa iz remize. U Lapadu se srušio bor na osobno vozilo " Škoda" koje je bilo parkirano na raskrižju ulice Iva Vojnovića i ceste za gradsku Sportsku dvoranu.

Najteže je ipak bilo na području najjužnije hrvatske općine Konavle gdje je oko 7 sati počeo padati i snijeg. Zbog skretanja olujne ciklone prema Otrantu vjetar je posebno snažno puhao u dijelu Konavala između Karasovića i Zračne luke u Čilipima. Duž Jadranske magistrale, odnosno državne ceste D-8, došlo je i do rušenja nekoliko stabala na kolnik. Ipak, brzom intervencijom pripadnika Javne vatrogasne postrojbe Konavle brzo su uklonjeni:

- Imali smo pune ruke posla i na cestama po Konavoskim brdima koje smo preventivno posipali sipinom i solju. Snijeg se, ipak, uglavnom topio pri dodiru s tlom iako je dojam hladnoće pojačavan udarima bure kojoj smo na Grudi izmjerili snagu od 28 metara u sekundi, odnosno između 90 i 100 km/h. Veći broj lomljenih grana uklonili s prometnica kod Paljeg brda te između Grude i Dubravke- rekao je zapovjednik konavoske vatrogasne postrobe Mario Magud te "najavio" kako će zbog sve jačeg vjetra vjerojatno tijekom petka biti onemogućeno slijetanje zrakoplova na pistu zračne luke u Čilipima.

Na Lapadskoj obali su potonule po jedna veća i manja barka, a vjetar je prevrnuo i jednu barku koja se nalazila na suhom vezu na obali. Prema riječima dežurnog iz Lučke kapetanije Dubrovnik, "odsječeni" su otoci Mljet i Lastovo jer trajekt između Sobre i luke Prapratno na Pelješcu ne prometuje, a slično je i s katamaranom "Adriana" koji povezuje Lastovo sa Splitom. zahvaljujući brodu " Postira" dubrovački Elafitski otoci nisu bili odsječeni, ali je plovidba zbog vjetra i visokih valova predstavljala pravu avanturu.

Zbog nevremena otkazana tri leta iz Dubrovnika

Zbog posljedica snažne bure i nevremena koje je tijekom petka vladalo na dubrovačkom području, u Zračnoj luci Dubrovnik su otkazana tri leta: dva međunarodna prema Frankfurtu i Parizu te jedan domaći prema Zagrebu.

Vjetar koji je po Dubrovniku prevrtao kontejnere i lomio stabla doslovce je opustio gradske ulice. Ipak, postupno stišavanje vjetra oko 11 sati je rezultiralo ponovnim otvaranjem Mosta dr Frana Tuđmana za promet osobnih vozila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 05:50