DOSTOJANSTVENI SKUP

FOTO: NIKAD MIRNIJI SPLIT PRIDE Baldasar predvodio Povorku ponosa, turisti u šoku: 'Čemu toliki broj policajaca!?'

 Jakov Prkic / CROPIX

U 18 sati i 10 minuta iz Đardina je krenula peta po redu splitska Povorka ponosa u kojoj je 100-tinjak ljudi.

Na čelu povorke bio je splitski gradonačelnik Ivo Baldasar koji nam je u Đardinu, netom prije polaska povorke, kazao:

- Ako smo civilizirano društvo, glasno i jasno štitimo ljudska prava. Još uvijek nismo svi sigurni u gradu, ali radit ćemo na tome, a danas šaljemo poruku da stanovnici Splita moraju živjeti u miru i toleranciji - kazao je splitski gradonačelnik netom prije nego što se priključio Povorci ponosa.

Uz Baldasara, na čelo povorke je stala i splitska dogradonačelnica Aida Batarello, kao i švedski ambasador Lars Schmidt, a podršku Split Prideu došla je dati i i zamjenica veleposlanika Kraljevine Velike Britanije Nicole Davison.

Oko 18. 20 sati Povorka ponosa stigla je do Rive, otkud je krenula dalje prema Voćnom trgu gdje je splitski gradonačelnik ovjesio zastavu duginih boja, simbol LGBT zajednice.

Atmosfera je dostojanstvena, bez ikakvih incidenata, no rijetki su Splićani koji su došli podržati splitski Pride, kretanje povorke sa zanimanje prate uglavnom turisti koji su šokirani velikim brojem policajaca.

Nakon obilaska grada, povorka se ponovo okupila u Đardinu, gdje će se do 23 sata nastaviti tulumariti u organizaciji KUD-a Flomaster, a park je, uz policijsko osiguranje, otvoren za sve koji se žele pridružiti zabavi.

Nicole Davison tamo se okupljenima obratila riječima:

- Britanska Vlada je uz vas, u borbi za jednaka prava za sve. Sretna sam što sam, zajedno sa svojom partnericom Karen, već treći put u Splitu povodom ovog događaja. Hodajte i marširajte za svoja prava! - poručila je.

Lars Schmidt kazao je pak kako je u Švedskoj danas državni praznik, a da on ne vidi boljeg načina za proslavu od sudjelovanja na Prideu.

- Čestitke Splitu što se pokazao u najboljem svjetlu. Uz vas smo uvijek u borbi protiv za jednakost jer prava LGBT osoba su ljudska prava, a ona su za sve jednaka - rekao je.

I aktivistica Sanja Juras rekla je kako je ponosna na peti Split Pride te kako je raduje što se već 3. godinu zaredom održava uz podršku gradskih vlasti, što je, smatra, simbol i poruka kako su i LGBT osobe građani Splita.

Zabrinuta sam, međutim, zbog nasilja nad LGBT osobama koje ga doživljavaju svakodnevno, no većina ih to nikad ne prijavi jer se boje razotkrivanaja svoje spolne orjentacije, a i ne vjereuju institucijama - naglasila je Juras.

U Đardinu se našao i Milan Đurić, predsjednik Udruge Gaytan LGBT Beograd koji je kazao kako je ponosan na Splićane što se vole i slave različitost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 22:07