SPLIT

FOTO: 'NIŠTA NE MOŽE SPRIJEČITI HRVATSKU MOĆNU I RESPEKTABILNU VOJSKU' Ministar Krstičević na demonstraciji združenih vojnih sposobnosti ASDA 2019.

 
Damir Krstičević
 Nikola Vilic / CROPIX

U vojarni "Admiral flote Sveto Letica Barba" u Splitu, u srijedu, 10. travnja, održana je demonstracija združenih vojnih sposobnosti ASDA 2019.

Demonstracija je hrvatskim i stranim izaslanstvima te predstavnicima organizatora i izlagača na izložbi ASDA 2019. pokazala dostignute sposobnosti združenog djelovanja postrojbi, ali i dio kvalitetnih proizvoda hrvatske obrambene industrije kojima su opremljeni pripadnici Hrvatske vojske.

U vježbi su sudjelovali pripadnici Hrvatske ratne mornarice, odnosno Satnija mornaričko-desantnog pješaštva i prototip Obalnog ophodnog broda OOB-31 "Omiš", Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s helikopterima Mi-8 i OH-58D Kiowa Warrior, Zapovjedništva specijalnih snaga i drugi. Također, u ovoj prigodi pokazane su i inicijalne sposobnosti novoustrojene Satnije mornaričko-desantnog pješaštva.

Na prikazanim vještinama i sposobnostima, pripadnicima Hrvatske vojske čestitali su potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević, ministri obrane Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Filipina, Gruzije, Kosova, Slovenije, zamjenik ministrice Sjeverne Makedonije i zamjenik ministra obrane Albanije.

Osvrnuvši se na uspjeh demonstracije i sve što su pripadnici HV-a pokazali, unatoč vrlo teškim vremenskim uvjetima, ministar Krstičević čestitao je svim organizatorima i sudionicima vježbe.

- Ništa ne može spriječiti Hrvatsku vojsku! Vojnici su pokazali združene sposobnosti, uvježbanost, spremnost za izvršenje svih zadaća. Ukratko, pokazali su da su moćni i respektabilni - izjavio je ministar Krstičević.

Krstičević je novinarima rekao kako se intenzivno prikupljaju informacije za nabavu borbenih višenamjenskih aviona nakon što nije uspio prvi pokušaj kupnje od Izraela.

- Ova Vlada je odlučna nabaviti borbeni višenamjenski avion, on nam treba radi budućnosti i sigurnosti Hrvatske zauvijek. Imali smo prvi pokušaj, sada intenzivno prikupljamo sve informacije, istražujemo sve opcije s ciljem da u drugom pokušaju to pitanje riješimo, rekao je Krstičević odgovarajući na upit je li vojna izložba ASDA u Splitu prilika da se razgovara s nekim od proizvođača borbenih aviona koji su na njoj nazočni.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov rekao je kako je združena vježba bila splet već poznatih i potpuno novih sposobnosti Hrvatske vojske.

- ASDA je dobra prilika i da Hrvatska vojska vidi nove tehnologije koje će biti važne u vremenu pred nama - dodao je Šundov, ističući zadovoljstvo činjenicom da su hrvatski vojnici opremljeni hrvatskim proizvodima.

Predsjednik tvrtke-organizatora ASDA-e Justin Webb demonstraciju je ocijenio spektakularnom i profesionalnom.

- Siguran sam da ste svi ponosni na svoje vojnike - zaključio je Webb.

Načelnik Stožera i zamjenik zapovjednika Hrvatske ratne mornarice, komodor Damir Dojkić, istaknuo je kako je vrlo zadovoljan provedbom vježbe.

- Već nebrojeno puta Hrvatska vojska pokazala je da može djelovati u svim uvjetima, a ponovno u vježbi koju ste vidjeli i koja je tražila odgovor na vrlo zahtjevni scenarij - rekao je Dojkić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:20