BOLJKOVAC STIGAO KUĆI

FOTO Nobilo: Išli su po starom zakonu samo da Boljkovca strpaju u pritvor. Dokazat ću da je nevin!

Josip Boljkovac napustio je zatvorsku bolnicu nakon poništenja odluke o istrazi i pritvoru protiv njega
 Robert Fajt / Cropix

>>> NOVO <<< 21:48 VUKOVA GORICA - O Pane moj, stari prijatelju, jesi me dočekao? - upitao je Joža Boljkovac vjernog crnog labradora koji ga je dočekao na ulazu u dvorište. Pas mu je ponizno ponjušio noge i sporim korakom, gotovo poput gazdinog, ušetao u kuću veselo mašući repom. Iz Zagreba, gdje mu je ukinut pritvor dovezao ga je odvjetnik Ante Nobilo, dočekao ga je sin Matija, te kćerka i zet. Bilo je točno 20.30 sati.

Matija nam je osvjetljavao stazu koja do kuće vodi od parkirališta. Netko je prokomentirao da je malo dalje parkirano policijsko vozilo, valjda je policija došla provjeriti je li sve u redu.

Odvjetnik Nobilo kaže da je u zatvorskoj bolnici njegov branjenik imao odličan tretman te da bolje izgleda nego prije 28 dana, kada su ga priveli.

- Iskoristio je loše okolnosti za nešto dobro - kazao je odvjetnik.

Gospon Joža, je li vam teško bilo vidjeti dečke iz "bivše firme" kako dolaze po vas? - našalili smo se s dobro raspoloženim Dedom, kako Boljkovca od milja zovu čak i vlastita djeca.

- Jako sam zadovoljan što je počeo funkcionirati pravni sustav i što je Ustavni sud donio pravednu odluku, to je garancija za budućnost. Što se tiče priča svjedoka, ma to je prikupljeno na sve načine, ali nema više živih, ja sam nesretno jedini ostao. Tu je trebalo uhvatiti nešto pred izbore. Hvala Ustavnom sudu i odvjetniku i svima koji su me podržavali da sam sačuvao živce. Postao sam hrabriji - rekao je Boljkovac.

- Po mene su došli maskirani, čudno. Ma htjeli su samo napraviti pompu. Zanimljivo je da su na meni primijenili zakon koji više nije na snazi. Sami su sebe doveli u takvu neugodnu situaciju. Ili namjerno ili ne znaju, još je gore ako ne znaju. Gledajte, izbori su na vratima, Hrvatska je u kriminalu, ja sam jedan od ljudi koji su u kursu zbivanja, tih pljački, iznio sam neke podatke u javnost, nisam poštedio niti ministra unutarnjih poslova, koji se također dobro opernatio (Karamarko op.a.). Tu je ključ. Bio je veliki pritisak, svi su čekali da iskoriste tu 1945. godinu - objasnio je Boljkovac podsjetivši do u detalje što se sve događalo tih ranih poratnih godina.

Na pitanje što mu je u pritvoru najviše nedostajalo rekao je: mediji.

- Dolazile su novine, ali duga je procedura dok bi se do njih došlo, imali smo televiziju, pa sam pratio vijesti - kazao je.

Na pitanje što će napraviti prvo nakon što se raspakira rekao je: završiti knjigu, a radit će se o počecima terorizma u Hrvatskoj.

- Prvenstveno sam zahvalan pravosuđu i mom odvjetniku, Stipi Mesiću koji me posjetio u zatvoru, Vesni Pusić i mnogima koji su mi pružili podršku. Ovdje je pobijedila pravda, zakon - ponavljao je.

I kada smo ga htjeli ostaviti da se popriča s obitelji rekao: sada pišite.

- Pretprošle godine išao sam na policiju, na Akademiju, a Karamarko je imao referat. Tamo nisu spomenli prvog poginulog policajca. Prvi poginuli policajac bio je Goran Alavanja iz Gornjeg Karina, 17. ili 18. 12. 1990. je ubijen s nekolicinom. Nisam dospio rasčistiti tko ga je ubio. Josip Jović nije prvi ubijeni redarstvenik - pričao je Boljkovac pokazujuću naslovnicu Slobodne Dalmacije od 24. studenog 1990. godine. I policajac Alavanja naći će svoje mjesto u njegovoj knjizi.

Nobilo: Namjerno su išli po starom zakonu, samo da Boljkovac završi u pritvoru

Kako je Joža Boljkovac, nakon što su ga 2. studenog uhitili do zuba naoružani maskirani policajci izašao na slobodu, objasnio je njegov odvjetnik Anto Nobilo.

- Povodom rješenja o provođenju istrage i rješenja o pritvoru Županijskog suda mi smo prošlog utorka podigli ustavnu tužbu i tražili ukidanje jer smo smatrali da je sud progriješio kada je postupao po starom Zakonu o kaznenom postupku i da je pogriješio odredivši pritvor. Trebao se primjeniti novi ZKP po kojem istragu vodi Državno odvjetništvo. To je Ustavni sud usvojio i ukinuo oba rješenja. Smatram da je to namjerno napravljeno jer je po novom zakonu puno restriktivnije kod određivanja pritvora, puno je teže odrediti pritvor po novom, nego po starom zakonu. Namjerno su išli na to, samo da gospodin Boljkovac završi u pritvoru. Zadovoljni smo nakon svega - izjavio je odvjetnik Nobilo.

On se u međuvremenu uhvatio istrage, obilazio je arhive i prikupljao dokumente. Kaže da će dokazati na nema odgovornosti na gospodinu Boljkovcu za ljude ubijene 1945. godine u Dugoj Resi.

- Nisam to htio dati sudu, jer sam smatrao da je ovo nepravna situacija, ali već sutra sve te dokaze nosim Državnom odvjetništvu i vjerujem da će se u kratkom vremenu utvrditi istina da g. Boljkovac nema veze s tim zločinom koji se objektivno desio - uvjeren je odvjetnik Nobilo.

ZAGREB - Josip Boljkovac slobodan je čovjek nakon odluke Ustavnog suda da se protiv njega odbaci odluka o pritvoru i istrazi zbog sumnje za zločine počinjene 1945. godine.

Boljkovac je večeras oko 19 sati pušten iz Bolnice za osobe lišene slobode te ga je u njegov dom u Karlovcu odvezao odvjetnik Anto Nobilo.

- U laži su kratke noge! Karamarko je htio dobiti veći broj birača. Ja nemam ništa osobno protiv njega, ali ovo mu neće koristiti. Ja sam vjerovao u pravdu', izjavio je za Dnevnik Nove TV Josip Boljkovac po izlasku iz zatvorske bolnice.

Ante Nobilo izjavio je da je policija primijenila stari Zakon o kaznenom postupku samo zato što po novome ne bi bilo osnove za pritvor.

- Sada se vidi da je postupak pokrenut samo zato što je Tomislavu Karamarku i Milijanu Brkiću trebao spektakl prije izbora - izjavio je Nobilo.

Odvjetnik Nobilo novinarima je otkrio kako je sam proveo istragu i našao osobu koja je počinila ratni zločin koji se stavlja na teret njegovu klijentu. Tvrdi da će sve dokaze koje je prikupio sutra ujutro odnijeti glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću.

- Poštujući pravne standarde koje izgrađuje Europski sud u svojoj praksi, pritvor podnositelja ustavne tužbe, u okolnostima konkretnog slučaja, mora se smatrati "nezakonitim" jer nije određen "u skladu s postupkom propisanim zakonom". Stoga postoji ustavna i konvencijska obveza Ustavnog suda da rješenje o pritvoru podnositelja ukine te ustavna i konvencijska obveza na strani nadležnog tijela da podnositelja ustavne tužbe odmah oslobodi.

Osobite okolnosti ovog slučaja... nalažu po naravi stvari da se iz pravnog poretka ukine i rješenje o provođenju istrage protiv podnositelja ustavne tužbe... Riječ je o sudskom aktu u kojem je istodobno određeno i provođenje istrage i pritvor - napominje Ustavni sud u svojoj odluci, koju je potpisala predsjednica Jasna Omejec.

Izvanraspravno vijeće Županijskog suda odbilo je prije nekoliko dana žalbu Boljkovčeva odvjednika Ante Nobila koji se žalio na odredbu o pritvoru, kao i na rješenje o provođenju istrage.

Žalba je na Županijskom sudu prije nekoliko dana odbačena kao neosnovana jer je vijeće ustanovilo kako postoji osnovana sumnja da je Josip Boljkovac počinio djelo za koje je optužen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:27