LIJEPE VIJESTI

FOTO: OBNOVLJENA ŠKOLA U GUNJI POČELA S RADOM Učenici otkrili: 'Snimamo film o velikoj poplavi'

Malo tko se od učenika i njihovih roditelja nadao da će učionice koje je Sava poplavila 17. svibnja biti spremne za novu školsku godinu. Ipak, u samo 38 dana unutrašnjost škole potpuno je obnovljena
 Emica Elvedji / CROPIX

GUNJA - Nakon 89 dana, koliko je proteklo od petka 16. svibnja, kada je u Osnovnoj školi Antuna i Stjepana Radića u Gunji održan posljednji nastavni dan, obnovoljenu, svježe oličenu i opremljenu školu ispunili su dječji koraci i glasovi. Čak 310 učenika, od njih 338 koliko je planirano da će ih krenuti u ovoj školskoj godini, stiglo je u svoju školu prvog dana nove školske godine.

Malo tko se od učenika i njihovih roditelja nadao da će učionice koje je Sava poplavila 17. svibnja biti spremne za novu školsku godinu. Ipak, u samo 38 dana unutrašnjost škole potpuno je obnovljena i danas izgleda puno bolje izgleda nego prije poplave.

Doduše, dio opreme još treba stići, ali to se rješava u hodu. Kao što i dalje traje obnova školske dvorane. Iako je gunjanska škola jedina u Hrvatskoj koja je imala pravo tražiti odgodu početka nastave, država to nije htjela dopustiti i obnova škole bila je prioritetan projekt obnove poplavljene Cvelferije.

- Sve učionice su svježe oličene, postavljena je nova stolarija, u svim učionicama imamo internet, kao i jednu od osam hrvatskih učionica budućnosti, koju će 15. rujna otvoriti naš ministar Vedran Mornar. Uveli smo i plinsko grijanje, pa više neću morati zimi u nabavku lože. Komplete udžbenika donirao nam je Grad Zagreb, a pribor, bilježnice, školske torbe za niže razrede, čak i papuče dobili smo od brojnih donatora, kojima se još jednom zahvaljujem na pomoći, a to ćemo imati prigodu svi u Gunji učiniti 26. rujna, kada ćemo održati „Dan D“, odnosno druženje sa svim donatorima koji nam pomogli - rekao je ravnatelj škole Stipica Mišura u svom obraćanju učenicima, roditeljima, nastavnom i školskom osoblju.

Naglasio je kako će sva djeca u školi imati beplatnu užinu, kao i dodatan nastavni rad od tri sata, gdje će s njima raditi njihove učiteljice, učitelji, nastavnice, nastavnici te volonteri UNICEF-a. Za prošlogodišnje odlikaše pripremljene su i posebne nagrade, 12 učenika primat će stipendiju, a blizu je i realizacije i projekt nabavke bicikala za učenike kojima je put do škole malo duži. To će vjerojatno jako dobro doći Emini Bićo. Ova učenica 8. Razreda trenutno je sa svojom obitelji u Brčkom, odakle će svaki dan pješice u školu.

- Treba mi sat vremena do škole, a iako je moja kuća od škole udaljena samo pet minuta nije mi teško hodati ovih sat vremena - kazala nam je Elena, čija je kuća u poplavi srušena, pa će i obnova potrajati. No, nada se da će u svojoj kući dočekati sljedeće ljeto i upis u Ekonomsku školu.

Uzbuđenje nije krila ni Suada Korajac, majka četvero učenika, koja je dovela svoju najmlađu kćer Melisu, novog prvašića, jednog od njih 41 koliko ih je upisano u gunjansku školu, odnosno njezin izdvojeni objekt u Gunji te Područnu školu u Rajevom Selu.

Suada nije očekivala da će škola biti obnovljena i zato je ovo za nju, kako je kazala, poseban dan. Kao i za Melisu.

- I ja sam uzbuđena. Ne znam baš čitati i pisati, ali naučit ću u školi. Radujem se upoznavanju novih prijatelja - kazala nam je mala djevojčica, čiji su roditelji ušteđevinom obnovili svoju kuću i vratili se u nju.

Ima i onih koji misle da se početak školske godine trebao odgoditi. Među njima je i Zemira Smajilović, koju brine „miris boja i lakova, odnosno to što će ih djeca udisati, pa je možda trebalo odgoditi početak nastave dok se učionice ne izrače.“

Na to se u svom govoru osvrnuo i ravnatelj, koji je rekao kako je njemu sigurnost djece na prvom mjestu te da ih sigurno ne bi puštali u školu bez odobrenja svih službi. Početku škole raduje se i učenik 5. razreda Jakov Farago. Mladi glumac u školskoj dramskoj sekciji i snimatelj u Studiju kreativnih ideja kojeg vodi umirovljeni profesor Josip Krunić.

Jakov je i prvi dan škole, pod nadzorom svog mentora, radio na snimanju filma o poplavi i obnovi poplavljene Gunje.

- Jako puno toga planiramo, pripremamo i radimo, a film o poplavi i obnovi Gunje logičan je nastavak našeg rada i aktivnosti - rekao nam je mladi glumac i snimatelj, koji se s roditeljima i dvojicom starije braće također vratio u Gunju. Žive u dvorišnoj radionici i čekaju obnovu kuće.

Parni Valjak školi donirao tehničku opremu

Gunjanska škola prije poplave bila je izvrsno opremljena tehničkom opremom - zvučnicima, razglasima, pojačalima, reflektorima s LED diodama, svjetlosnim topom... sve je to u poplavi uništeno, no i to im uskoro stiže. Na donaciju se obvezao naš rock sastav Parni valjak, čiji su članovi nedavno posjetili školu s namjerom da obnove školsko igralište, no kada su vidjeli kakvu su sve opremu u Gunji imali, odlučili su se za takvu donaciju.

- Rekao sam im u šali: „Dobro, vi jeste Parni valjak i mogli biste obnoviti i izvaljati igralište, ali ovo je bliže vašoj struci.“ - prepričao nam je ravnatelj Mišura dio susreta s popularnim glazbenicima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 01:23