NEMILE SCENE

FOTO: OBRAČUN ISPRED BANOVINE Obilježavanje obljetnice pretvorilo se u ružan incident, napadnut aktivist s transparentom protiv Miloševića i Tuđmana

 
 Paun Paunovic / CROPIX

Dragovoljac Domovinskog rata Ivica Balić, pričuvni časnik Hrvatske vojske, danas je točno u 12 sati podignuo hrvatsku zastavu na zgradu Banovine, kao i povijesne 1991. godine, te je tako obilježena 28. obljetnica prosvjeda ispred sjedišta tadašnje Vojnopomorske oblasti, piše Slobodna Dalmacija.

- Moje emocije uvijek su sa mnom. Puno puta prođem ovdje, zastanem i razmišljam koje smo čudo, snagu i zajedništvo prije 28 godina pokazali. Događaj je to koji je obilježio noviju povijest te sam izrazito ponosan što sam bio taj koji je podignuo zastavu čime je počeo Domovinski rat - kazao je Balić.

Prije 28 godina, 6. svibnja pred zgradom gradske uprave u kojoj se tada nalazila komanda Vojnopomorske oblasti JRM-a, okupili su se radnici škvera, članovi Hrvatske unije sindikata (HUS-a) i brojni građani prosvjedujući protiv neprijateljske JNA. Tražili su odlazak JNA iz Hrvatske, deblokadu sela Kijeva od strane srpskih agresora, te uklanjanje cestovnih i željezničkih barikada koje su paralizirale Hrvatsku. Temeljem odluke Sabora HUS-a, 6. svibnja proglašen je Danom HUS-a, a sada HURS-a i ujedno Dan Nezavisnog sindikata "Brodosplita".

- Današnji dan izuzetno je važan, jer je i začetak obrane Hrvatske u ona vremena. Žao mi je što nije podignut na veću razinu, među braniteljskom populacijom, organizatorima i sindikatima, a osobno ću dati svoj doprinos da sljedeće godine to tako i bude - rekao je Blaženko Boban, župan splitsko-dalmatinski.

VIDEO: Incident u Splitu ispred Banovine

Državni tajnik u Ministarstvu branitelja Ivan Vukić istaknuo je kako je hrvatski narod tada pokazao odlučnost i dao do znanja da su se Hrvati spremni boriti za svoju državu pod cijenu života.

Tijekom prigodnih govora došlo je do incidenta kada su se pojavila dvojica građana s natpisom "Sašo Gešovski, nevina žrtva ratnih zločinaca Slobe i Franje" nakon čega je došlo i do naguravanja, a poletjele su i šake. Očito su aludirali na 20-godišnjeg ročnika JNA, porijeklom Makedonca, koji je stradao tijekom prosvjeda. Nakon što je dvojac s natpisima grubo protjeran od strane okupljenih umirovljenih branitelja, na licu mjesta pojavila su se dvojica policajaca.

Obilježavanju 28. obljetnice prosvjeda ispred Banovine nazočili su i Nino Vela, zamjenik splitskoga gradonačelnika, Ivo Raffanelli, zapovjednik Hrvatske ratne mornarice, Ivica Franić, načelnik MUP-ova sektora policije, te Marin Čavka, zapovjednik obrane Kijeva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:36