NAPREDUJU RADOVI

FOTO: OBRISI BUDUĆEG PELJEŠKOG MOSTA VIDLJIVI I IZ AVIONA Imamo zračne snimke s nekoliko tisuća metara visine: Tri stupna mjesta već su izašla iz mora

 
Pelješki most snimljen iz zrakoplova

Sada je već vidljiv i iz aviona, s nekoliko tisuća metara visine. Obrisi budućeg mosta Pelješac već se jasno vide i iz putničkog aviona koji se spušta prema aerodromu Čilipi u Dubrovniku.

Na fotografijama snimljenim ovih dana iz putničkog aviona jasno se vide barem tri stupna mjesta koja su izašla iz mora i na kojima su postavljene naglavnice pilota. Na njih će kroz nekoliko mjeseci biti postavljeni stupovi mosta.

Pelješki most snimljen iz zrakoplova

Također su vidljivi i brodovi pomoću kojih Kinezi obavljaju radove na stupnim mjestima. Kinezi su na gradilištu angažirali oko 20 brodica - plovne dizalice, barže za prijevoz elemenata konstrukcije, trajekte, remorkere i klapete te betonare.

Pelješki most snimljen iz zrakoplova

Za razliku od pristupnih cesta, za koje su tek odabrani izvođači pa na gradilištu još nema nikakvih aktivnosti, “kinesko” gradilište je u punom pogonu kako bi most za 22 mjeseca bio završen.

Pelješki most snimljen iz zrakoplova

Prije nešto više od mjesec dana Jutarnji je ekskluzivno objavio fotografije Pelješkog mosta snimljene s kopna. Tada je prošlo točno godinu dana otkako su radovi kineske kompanije China Road and Bridge Corporation započeli, a napredak je bio impresivan.

FOTOGALERIJA: Gradilište Pelješkog mosta

Paralelno s radovima na gradilištu, u Kini se, prema našim informacijama, u dvije tvornice priprema čelik za segmente čelične rasponske konstrukcije.

DCIM0MEDIA\DJI_0077.JPG

Riječ je o segmentima koji će se montirati na stupove mosta i spajati kao Lego kockice, i preko njih će se odvijati promet. Procjenjuje se da bi ti segmenti na Pelješac mogli biti dopremljeni u siječnju sljedeće godine.

DCIM0MEDIA\DJI_0072.JPG

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 20:22