DRAMA U SPLITU

FOTO: ODGOĐENA NAJVEĆA DELOŽACIJA U HRVATSKOJ Došlo čak 55 policajaca, ženi pozlilo

Stanari u zgradi na splitskim Križinama svoje su stanove uredno platili, no, zbog neriješenih imovinskopravnih odnosa vlasnika i investitora, sad ostaju bez doma. Danas ipak neće biti deložacije 14 obitelji - šest ih se nagodilo, za ostale još tjedan dana da učine isto, ali su na udaru bili poslovni prostori i garažna mjesta

SPLIT - U Splitu je jutros počela deložacija u Ulici Dinka Šimunovića, a iako je bilo najavljeno da će se iseliti 14 stanova, što bi bila najveća deložacija u Hrvatskoj, zasad se obavlja deložacija poslovnog prostora i garaža. Deložacija je počela bez problema, uz pojačanu nazočnost policije - u zgradi i oko nje bilo je 55 pripadnika snaga sigurnosti.

Sve osigurava veliki broj policije. Općinski sud u Splitu za danas zakazao deložaciju stanara iz 14 stanova u ulici Dinka Šimunovića. Sud je presudio da je zgrada izgrađena na tuđem zemljištu. Radi se o zgradi koja se počela graditi prije 14 godina. Vlasnik zemljišta Mihovil Vatavuk sklopio je ugovore s tvrtkama “Incon” i PIS o izgradnji zgrade. Investitor "Incon" u međuvremenu je završio u stečaju, a stanari koji su trebali biti deložirani platili su stanove Inconu koji pak nije riješio imovinsko-pravne odnose s obitelji Vatavuk, vlasnikom zemljišta.

Nasljednici Mihovila Vatavuka tužili su "Incon”, koji im nije isplatio ugovoren iznos, Općinski sud je riješio da im pripada zgrada koja je izgrađena na njihovom zemljištu. Vatavuci od kupaca stanova traži da se na već plaćene stanove Inconu njima doplati još po 200 eura po četvornom metru

Dva poslovna prostora Incona iseljena su jutros. Iako je bilo navljeno da će se iseliti 14 stanova to se nije dogodilo jer je tijekom vikenda postignut sporazum sa stanarima koji su se obvezali po četvornom metru stana Vatavucima uplatiti 200 eura

Odvjetnik obitelji Mihovila Vatavuka, na čijoj je zemlji sporna zgrada izgrađena, Rino Petričić je rekao da je uspio dogovor i da su sklopljene još tri nagodbe.

"Sporni su poslovni prostori od dužnika tvrtke Incon. Nakon toga deložacija kreće s garažama, a ako se u međuvremenu ne sklope nagodbe sa stanarima preći će se i na stanove. Nadamo se da do toga neće doći jer je velika većina stanara bila razumna. Sud je odredio sedam dana za provođenje ovrhe, pa se nadamo da će to biti dovoljno razdoblje da se sve riješi", rekao je odvjetnik Petričić

Istaknuo je kako ništa više ne može odgoditi deložaciju s obzirom da je rješenje o deložaciji pravomoćno već pet godina.

Splitski odvjetnik Branko Čutura jutros je pred zgradu na Križinama stigao umjesto odvjetnika Željka Lubine koji zastupa obitelji stanara te novinarima rekao kako vjeruju u pravnu državu i da će raditi svoj posao, a ovo što se danas događa izgleda da nije pravna država.

Spornu zgradu je prije 14 godina počeo graditi Icon, bez svih potrebnih dozvola. Na samom početku gradnje zgrade Mihovil Vatavuk je bio u partnerstvu s Iconom, no kasnije je ono prekinuto jer je vlasnik zemljišta ustvrdio da se neće moći naplatiti. Kako bi bilo sve transparentno Vatavuci su zakupili oglasni prostor u lokalnoj novini objavivši upozorenje da se u toj zgradi ne kupuju stanovi jer se gradi bespravno, no unatoč tome sada u njoj stanuje 37 obitelji. Vlasnik zemljišta Anđelko Vatavuk je danas novinarima ispričao kako se s većinom vlasnika stanova dogovorio.

Pri tom su pazili na socijalno ugrožene. Tvrdi da je dogovor uspio sa 75 posto stanara.

"Ostali su bili poprilično nedokazivi, ali i dalje živim u uvjerenju da ćemo se dogovoriti. Da je obrnuta situacija i da su oni ti koji su dobili sudsko rješenje kao mi uvjeren sam da ne bi htjeli s nama ni razgovarati. Interesantno je zašto nitko od stanara nije tužio Incon", rekao je Vatavuk.

Vlasnici stanova većinu su vremena deložacije proveli u svojim stanovima. Zgradu je osiguravao veći broj policije, a u nju se nije lako moglo ući.

"Ovo se događa u Hrvatskoj, članici EU. N ema institucija kojoj se nismo obratili. Ovo je otimačina. Ne možemo sto puta plaćati jedan te isti stan.. Ovaj predmet treba riješiti ministar pravosuđa. Sve sam to prije 15 godina platio 250.000 eura. A sad me se reketira nakon toliko godina. Ovdje se radi o kriminalnoj bandi", ocijenio je vlasnik stana i garaže Branimir Vidošević kojemu su netom prije kola Hitne medicinske pomoći suprugu odvezli u bolnicu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:12