LETKOM DOZIVAJU POMOĆ

FOTO Ogorčeni radnici Đakovštine ispred HDZ-a: Kruha, kruha, gospodarice. I mi bi jeli!

 Damjan Tadić / Cropix

"Molimo Vas da dignete svoj glas u zaštiti naših pogaženih radničkih, vlasničkih i ljudskih prava!" S ovom molbom desetak bivših radnika Đakovštine , koji predstavljaju svih 350 bivših radnika te tvrtke stiglu su na Markov trg u Zagrebu te zastupnicima i članovima Vlade koje zateknu dijele letke namijenjene i građanima Zagreba.

U letku koji potpisuju sa "bivši radnici propale Đakovštine" kažu da su izmanipulirani, opljačkani, prevareni i napušteni od sindikata i Vlade te prepušteni stečajnom upravitelju Odboru vjerovnika i Trgovačkom sudu u Osijeku.

- Danas, potucajući se po Zagrebu, od Ministarstva poljoprivrede do Sabora i Vlade, od Europskog doma do stranih veleposlanstava, u potrazi za svojim stečenim radnim pravima, potrazi za demokratskim pravima i slobodama, apeliramo za pomoć onima koji su ovu zemlju, kad je trebalo, i branili i hranili - stoji u, uz ostalo u letku kojim pozivaju u pomoć.

Nakon što je desetak bivših radnika ušlo "u Sabor na kavu", njihov glavni saveznik u Saboru HDSSB-ovac Zoran Vinković zatražio je i dobio uime Kluba zastupnika HDSSB-a desetminutnu stanku zbog stotinjak bivših radnika Đakovštine koji su stigli u Zagreb i nalaze se na Trgu žrtava fašizma.

- Taj bi trg bilo najbolje preimenovati u Trg neisplate plaća otpremnina i drugih prava te izgubljenih radnih mjesta - ustvrdio je Vinković aludirajući svojom izjavom na činjenicu da je upravo na tom trgu sjedište vladajućeg HDZ-a.

Posjetimo, bivši radnici, ujedno dioničari Đakovštine, njih 350, potražuju gotovo 30 milijuna kuna za neisplaćene plaće i otpremnine. Nakon što im je Vladimir Šeks krajem rujna obećao isplatu potraživanja, no prije desetak dana potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Petar Čobanković ustvrdio kako Vlada nema legalne mogućnosti pomoći bivšim radnicima.

- Čobanković i ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković kažu da nemaju mogućnosti, a svaki će vam stečajni upravitelj reći da to nije istina, da se itekako može pomoći. Ako ne na drugi način, može se donijeti zakon kakav je donesen za bivše zaposlenike Salonita oboljele od azbestoze - kazao je zastupnik Vinković, ujedno gradonačelnik Đakova.

- Priča se populistička priča koja ne može pomoći tim ljudima. To je čista politička demagogija - ustvrdio je zastupnik HDZ-a Ivan Šuker te ustvrdio kako nije pametno da se traži isplata nečega što nije u skladu sa zakonom.

Ustvrdio je kako je zakon o stečaju jasan i da se nakon troškova stečaja iz stečajne mase sljedeći naplaćuju radnici, odnosno plaće i povlastice.

Šuker je istaknuo i da je Đakovština odavno zapala u probleme te da je država nepodmirena potraživanja po osnovi duga za PDV, mirovinsko i zdravstveno osiguranje u iznosu od 84 milijuna kuna pretvorila u vlasnički udio, a radnici su još 2007. godine imali pedesetak posto vlasničkog udjela u Đakovštini.

Niti na jedan argument Ivana Šukera (HDZ), zastupnik-gradonačelnik Vinković nije prihvaćao pa se sve pretvorilu u žustru raspravu.

- Vi prodajete demagogiju koristeći jad ovih ljudi da biste stekli političke poene - poručio je Šuker Vinkoviću.

- Sve ste preselili iz Đakova, još samo treba da u ovih mjesec dana do izbora preselite katedralu - uzvratio je u raspravi Vinković aludirajući na ergelu lipicanaca koja je pripojena Lipičkoj, te na zatvoreno rodilište zbog čega Đakovčanke moraju rađati u Osijeku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:37