NOVI VODENI VAL

FOTO Ogromne količine kiše zasule Istru, poplavljena Pula

 Srećko Niketić/CROPIX

PULA - Jaka kiša koja je noćas padala u južnoj Istri poplavila je ceste i dijelove naselja a ponegdje nema ni struje.

U Puli je tako tijekom noći palo 169 litara po metru četvornom. Obilna kiša posebno je pogodila Fažanu i Valbandon, poplavljeno je i središte Pule. Pod vodom su Trg Republike, skretanje za Zlatne stijene,Šijana, Veli Vrh i Štinjan. U Štinjanu je voda u podrumima visoka oko metar.

Od 5.10 sati zatvoren je i dio Vodnjanske ceste od auto kuće do Capellera. Problema ima i na Istarskom ipsilonu gdje je kod odmorišta Bale uspostavljena i privremena regulacija prometa.

Inače najteže je stanje ipak na području Valbandona gdje se zbog velikih oborima i slijevanja vode iz sjeverne Istre Valbandonski potok prevorio u bujice. Jutros je upravo u Valbandonu i bilo najdramatičnije jer su vatrogasci iz kuće spašavali jednu stariju ženu. Uspješno su je neozlijeđenu kroz bujice iznijeli iz kuće i dopratili do ostatka obitelji.

Protiv vodene bujice ne bore se samo vatrogasci, već i građani koji sami iz popljavljenih podruma i drugih prostorija ispumpavaju vodu. Kiša je padala i u središnjoj Istri, pa je tako na području Pazina i Žminja palo također oko 170 litara po metru četvornom.

Tamo na sreću nema poplava, kao ni na području Umaga i Novigrada gdje je kiša prošlog vikenda nanijela velike štete.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 20:12