VELIKE KIŠE

FOTO: OPĆA OPASNOST U KARLOVCU Strepi se od najgoreg, već poplavljeno stotinjak kuća: 'Korana je jako visoka, puni Kupu...'

 Robert Fajt / CROPIX

>>> NOVO 02:16 U Karlovcu je u četvrtak u 22 sata proglašeno izvanredno stanje jer je vodostaj Korane prošao 780 centimetara te je u 23 sata iznosio 795 centimetara, a po prognozi Državnog centra za obranu od poplava ta će rijeka svoj maksimum dosegnuti u petak prijepodne vodostajem od 818 centimetara.

Za rijeku Kupu su u Karlovcu na snazi izvanredne mjere, u odnosu na izvanredno stanje niži oblik opasnosti, jer s 816 centimetara u 23 sata Kupa još nije prijetila izlijevanjem u branjenom dijelu grada, gdje su nasipi i protupoplavni zidovi projektirani za vodostaj od 8,5 metara. Gradonačelnik Damir Jelić izjavio je u četvrtak oko pola noći da je poplavljeno stotinjak kuća, ali da nema žrtava i da svi građani imaju potrebnu pomoć hitnih službi

"Sad strepimo sa svakim centimetrom jer je Korana jako visoka. Ona puni Kupu pa kad prijeđe osam metara, to je opasno, to nikako nije dobro", rekao je Jelić.

--------------------------------

Prema riječima Zorana Čavlovića iz Državnog centra za obranu od poplave, hidrološke prognoze kažu da će Kupa dosegnuti maksimalnu vrijednost od 827 centimetara u ranim jutarnjim satima, što je 17 centimetara niže nego prošle godine u rujnu, kad je bilo potopljeno pet stotina kuća u nebranjenim dijelovima jugoistoka grada. Istaknuo je važnost činjenice da je kiša oslabila i da po prognozama na kontinentu tijekom petka više neće ni padati.

Zbog brzog rasta vodostaja Une, u Hrvatskoj Kostajnici proglašene su izvanredne mjere obrane od poplava.

Voda je prodrla do Staroga grada Zrinskih uz granicu s BiH, no opasnosti za obiteljske kuće još nema.

Neposredne opasnosti od visokog vodostaja u Sisačko-moslavačkoj županiji još nema, ali su sve službe zaštite i spašavanja u punoj pripravnosti.

Osim postupnog rasta vodostaja Save, od danas su u porastu vodostaji Kupe i Une pa su u većini mjesta uz rijeke proglašene redovite mjere obrane od poplava.

U sisačkome Pokuplju na kritičnim mjestima nasipi se pojačavaju vrećama s pijeskom. Hrvatske vode prije su pojačale nasip u blizini Žažine i Satroga Pračna, ali kod Stare Drenčine to nije učinjeno jer se neki vlasnici nisu složili da se nasipi na njihovu zemljištu povise. Zbog toga je na 400 metara nasipa nužna nadogradnja zečjim nasipima. Kao i inače u sličnim prilikama, za promet je zatvorena lokalna cesta Žažina - Mala Gorica.

Sisački Stožer civilne zaštite obavijestio je stanovnike ugroženog područja da se pijesak i vreće mogu nabaviti preko Vatrogasne postrojbe grada Siska koja raspolaže i dovoljnim količinama pumpi, a u slučaju dodatnih intervencija treba kontaktirati Centar 112.

Kupa u Karlovcu ide preko 8 metara

U Karlovcu je na nekim mjestima već došlo do izlijevanja vode i plavljenja, a gradski Stožer za zaštitu i spašavanje na poslijepodnevnoj je izvanrednoj konferenciji za novinare najavio da bi vodostaj Kupe mogao dosegnuti 804 centimetra. U 20 sati izmjerena su 802 cm uz tendenciju porasta, nakon čega su se u gradu oglasile sirene za opću opasnost. Rastu i vodostaji ostalih karlovačkih rijeka.

Foto: Vodeni val stiže u Karlovac

Na terenu je, kako prenosi Radio Mrežnica , oko stotinu profesionalaca te još 200 dobrovoljaca, dvadesetak starijih i nemoćnih je već evakuirano s područja koja su odsječena ili će to uskoro biti, građanima u ugroženim mjesnim odborima i gradskim četvrtima podijeljeno je 20 tisuća vreća s pijeskom, izgrađen je nasip u mrežničkom zatoku u Mostanju i zasad brani to područje od izlijevanja Mrežnice.

Gradonačelnik Damir Jelić se nada da se situacija iz rujna prošle godine neće ponoviti.

Unatoč velikom broju vreća koje su podijeljene u mjesnim odborima i gradskim četvrtima, na terenu građani i dalje apeliraju da vreća nedostaje.

'Ovo je gore nego rat'

'Ovo je gore nego rat, ta voda samo navire, izvire, iz šahtova, od tko zna kuda, u sat vremena narasla je do ruba zida, a taj zid smo sad zazidali da nas brani od poplava', izjavila je za Radio Mrežnicu gospođa Ankica iz karlovačkog naselja Logorište.

'Pogledajte nam u kuću, sve smo novo napravili, pločice umjesto laminata, imamo željezne krevete, željeznu kuhinju, željezni kauč i sve smo to već digli na kat i sreća da imamo kamo, da nismo u prizemlju', priča gospođa Ankica.

Danas poslijepodne samo je gledala kako tzv. bujične vode nadiru, a pomoći nema. Kaže da su dobili 20 vreća s pijeskom, sami su ih napravili još 100, no to sve nije od velike pomoći. 'Naša je sreća da imamo djecu, da nam pomažu, jer znate, imali su puno štete, a nismo dobili ni kune odštete', kaže gospođa Ankica.

Rastu vodostaji i u Lici

Obilna kiša koja tijekom četvrtka gotovo ne prestaje padati na širem području Gospića uzrokovala je porast vodostaja rijeka Like, Novčice i Bogdanice, a potoci i bujične vode s Velebita poplavili su prometnice i donje dijelove stambenih i gospodarskih zgrada u Gospiću i okolici.

Od jučer ujutro do večeras u Gospiću je palo više od 279 litara kiše po četvornom metru.

Kako se doznaje u ličko-senjskoj Policijskoj upravi, najkritičnije je u podvlebitskom naselju Brušanima, gdje se potok Suvaja izlio iz korita i poplavio nekoliko stotina metara državne ceste Gospić-Karlobag. Ta je cesta trenutačno zatvorena za sav promet na dionici Brušane-Baške Oštarije. Dvije ekipe Javne vatrogasne postrojbe iz Gospića ispumpavaju vodu iz podruma, a gospićki vatrogasci pumpaju vodu iz stanova i kuća u nižim dijelovima grada. Pod vodom su i lokane ceste u Ličkom Novom, Žabici, Smiljanu i Novoselu.

U Gackoj dolini zbog poplave bujičnih voda prometno je odsječen zaselak Krakovac u blizini Sinca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 11:59