SIGURNOST NA NIVOU

FOTO: OPSADNO STANJE NA ULICAMA ZAGREBA, OVAKO NEŠTO NIJE VIĐENO JOŠ OD 2007. I DOLASKA PUTINA! Pogledajte grad pod policijskom blokadom...

 
 Hanza Media

Osim velike prilike za hrvatsko gospodarstvo, dolazak kineskog premijera Lija Keqianga donio je i dosad neviđene mjere osiguranja.

U Zagreb je u utorak navečer sletjelo gotovo 500 kineskih političara i gospodarstvenika zbog kojih je u glavnom gradu na snazi bila posebna regulacija prometa. Kao što su iz policije i ZET-a danima najavljivali, na zagrebačkim ulicama bilo je prometnih gužvi i zastoja.

Slična slika ponovila se i u srijedu prijepodne. Oko 800 policajaca brinulo se da kineska delegacija neometano putuje, radi, ali i uživa u zagrebačkim znamenitostima. Jasno, posebna se pozornost posvećivala sigurnosti.

Snajperisti, policajci na svakom koraku...

Tako su na krovovima zgrada diljem grada bili snajperisti, dok su ulicama policajci pregledavali svaki pedalj i regulirali promet, ali i kretanje pješaka.

Naime, ulicama kojima je prolazila kolona kineske delegacije zabranjeno je bilo čak i hodati. Scene na zagrebačkim ulicama podsjećale su na 2007. godinu i dolazak Vladimira Putina.

Nije bilo popusta ni za poznata lica. Naša fotoreporterka Neja Markičević snimila je Taljata Selmanija, poznatijeg kao Dida Toni, kako strpljivo čeka kraj blokade krateći vrijeme u razgovoru ugodnom s policajcem.

Zagreb, 100419.
Rooseveltov trg, Taljat Selmani, poznatiji kao Dida Toni, u srdacnom razgovoru s policajcem koji osigurava trasu kojom prolazi kineska delegacija.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markicevic / CROPIX

Najjače osiguranje, dakako, bilo je na Markovom trgu gdje se nalazila glavnina štićenih osoba na čelu s premijerom Keqiangom. Gornji grad bio je pod policijskom opsadom, a svi prilazi Trgu sv. Marka prijepodne su bili blokirani.

Delegacija seli u Dubrovnik

Zamjenik glavnog ravnatelja policije Josip Ćelić izjavio je kako se radi o najsloženijem osiguranju do sada, za koje je SOA morala unajmiti dodatna blindirana vozila. Na terenu su ovih dana angažirani službenici temeljne, interventne, prometne, krim, specijalne i granične policije.

Kineska delegacija nakon prigodnih susreta i razgovora u Zagrebu seli u Dubrovnik gdje će boraviti u četvrtak i petak. U osiguranju njihovog boravka u Dubrovačko-neretvanskoj županiji sudjelovat će više od 900 policajaca.

Zagreb, 100419.
Osiguranje na ulicama grada Zagreba povodom dolaska kineske delegacije.
Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX
Zeljko Puhovski / CROPIX

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:33