ZIMA U SVIBNJU

FOTO: ORKAN POGODIO HRVATSKU Bura zatvorila ceste i rušila stabla, u Slavoniji poplave

 Ronald Goršić/Cropix

ZAGREB - Orkanski udari vjetra i snažne oborine zadale su u nedjelju muku građanima dobrog dijela Hrvatske.

Na zagrebačkom je području snažan vjetar ponegdje rušio stabla, zbog čega je za sav promet zatvorena Sljemenska cesta.

U metropoli je vjetar rušio i štandove i stolce na terasama nekih kafića.

FOTOGALERIJA: Srušena stabla na Sljemenskoj cesti

Kako javlja Slobodna Dalmacija , Hvar se u nedjelju pretvorio iz otoka sunca u otok kiše. Ondje je u samo nekoliko sati palo 30 litara kiše po četvornom metru, što je mnoge goste u predsezoni natjeralo da pobjegnu na kopno.

Izvješća o obilnoj kiši stižu i iz Slavonije. Najteže je, kako piše HRT , na području Našica gdje su vatrogasci imali pune ruke posla. Kuće su obranjene, no voda koja je poplavila polja i voćnjake naštetit će proljetnim usjevima.

Zbog obilne kiše, kanali više nisu mogli primati toliku količinu vode. Najkritičnije je bilo u Lili, Jelisavcu i Velimirovcu. Nabujala je voda i u našičkom ribnjaku.

Fotogalerija: Poplava u okolici Našica

Hrvatski autoklub izvijestio je da su zbog poplavljenih kolnika zatvorene sljedeće ceste: D2 Suhopolje- Bistrica, D26 Garešnica- Hrastovac (obilazak: Tomašica-Sokolovac-Dežanovac-Uljanik-Hrastovac) i u mjestu Veliki Pašijan ( obilazak Pašijan-Trnovitica-Hercegovac-Garešnica), D38 Orljavac-Požega, D224 Novo Pračno-Sunja, ŽC Nova Gradiška-Stara Subocka, ŽC 3282 Orlovac-Dražica, ŽC 3291 Pakrani-Sirač vaga (obilazak: Pakrani-Vrbovac-Daruvar-Doljani-Sirač), ŽC 3301 Maslenjača, ŽC 4066 u mjestu Šaptinovci, ŽC 4074 u mjestu Podgorač, LC 37069 Petrićka-Donja Samarica, LC Svetoblažje-D38, LC 37117 Mala Barna (obilazak kroz Veliku Barnu), LC 37076 Berek-Srijedska, ŽC 3093 Mali Grđevac, ŽC 3094 kroz Maslenjaču (obilazak: Gornja Vrijeska-Donji Daruvar), ŽC 4292 Đakovo-Dragotin i nerazvrstana cesta 320800 u Mađarima (obilazak je preko Sunje i Petrinje). Na državnoj cesti D45 kroz Garešnicu zbog vode na kolniku prometujuje se jednim trakom.

Također, zbog orkanskih su udara vjetra za sav promet zatvorene autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje i državna cesta D54 Maslenica-Zaton Obrovački. Obilazak je državnim cestama preko Karina, Obrovca i Gračaca.

Na fotografiji: Porušeni stolci na terasi zagrebačkog kafića (Foto: Ivan Klindic/Cropix)

Zbog velike gustoće prometa kolona je na izlazu s autoceste A1 na čvoru Posedarje u smjeru Zagreba.

Samo za osobna vozila zbog olujnih udara bure otvorena je Jadranska magistrala (D8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene. Od Senja do Karlobaga zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama, motocikle, dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina).

Jak vjetar usporava promet i na autocesti A6 Rijeka-Zagreb između čvora Kikovice i tunela Tuhobića.

Zbog zimskih uvjeta promet je zabranjen za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, a sva ostala vozila moraju imati zimsku opremu na županijskoj cesti Koranski most-Prijeboj te državnim cestama D1 Vaganac-Ličko Petrovo Selo-Prijeboj-Korenica-Udbina-Ondić, D42 kroz Poljanak, D52 Špilnik-Korenica.

Kolnici su mjestimice mokri i skliski u većem dijelu zemlje, a na cestama u gorju i duž Jadranske magistrale (D8) mogući su odroni zemlje i kamenja. Vozače se upozorava da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 08:56