StoryEditor
NAKON DVA MJESECA

FOTO: OSUMNJIČENIMA U AFERI ULJANIK UKINUT ZATVOR Bivši direktor brodogradilišta odmah po izlasku na slobodu okupljene novinare 'počastio' uvredama...

 
Gianni Rossanda
 Matija Djanjesic / CROPIX

Na Županijskom sudu u Rijeci u ponedjeljak je ukinut istražni zatvor za šestoricu od ukupno 14 osumnjičenih u aferi Uljanik, odnosno šestoricu koji su u istražnom zatvoru zadržani zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke.

Prvi je iz zatvora izašao Dragutin Pavletić koji je okupljene novinare, snimatelje i fotoreportere "počastio" uvredama.

Nakon Pavletića, riječki istražni zatvor napustili su bivši predsjednik Uprave Uljanik grupe Gianni Rossanda i bivši član Uprave Marinko Brgić. Rossanda je novinarima kazao da nema komentara.

Iz pritvora su nakon njih izašli i bivši direktor Uljanik Brodogradilišta Silvan Kranjc te bivši član Uprave Uljanika Veljko Grbac, a osumnjičenike su, po izlasku, dočekale njihove supruge.

Posljednji je na slobodu izašao Maksimilijan Percan, bivši direktor 3. maja.

Fotogalerija: Puštanje osuđenika iz zatvora u slučaju Uljanik

 

Po riječima glasnogovornika suda Zorana Sršena, u istrazi su ispitani svi svjedoci i više nema osnove za pritvor, pa je Županijski sud na osnovi prijedloga Županijskog državnog odvjetništva ukinuo rješenje o pritvoru.

Bivši predsjednik Uprave Uljanik grupe Gianni Rossanda, bivši članovi Uprave Marinko Brgić i Veljko Grbac, bivši predsjednik Uprave 3. maja Maksimilijan Percan, bivši direktori Uljanik plovidbe Dragutin Pavletić i Uljanik Brodogradilišta Silvan Kranjc početkom svibnja su, odlukom sutkinje istrage Ksenije Zorc, zadržani u dvomjesečnom istražnom zatvoru.

Uz šestoricu, u aferi Uljanik je krajem ožujka osumnjičeno još osam osoba te tvrtka Uljanik plovidba i to za kažnjiva djela zlouporabe u gospodarskom poslovanju i subvencijsku prijevaru u tvrtkama Uljanik i 3. maj, kojima je tim tvrtkama i državnom proračunu nanesena šteta od 1,2 milijarde kuna. Sumnja se da su kaznena djela počinjena na području Rijeke i Pule od siječnja 2010. do sredine listopada 2017.

Istovremeno, u Puli je jutros počelo dijeljenje otkaza za 1118 radnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2020 16:16