OTKRIVAMO

FOTO: OTKRIVAMO Ovo je srušeni spomenik Nikoli Tesli koji se vraća u Gospić nakon 22 godine

Još nije određena lokacija, na mjestu gdje je nekad bio danas je fontana Vila Velebita
 Tomislav Krišto / Cropix

Hrvatska je proglasila 10. srpnja Danom Nikole Tesle, no još nije definiran datum kada će opet biti postavljen uništeni spomenik svjetskog znanstvenika “srpskog roda i hrvatske domovine”. Brončani kip, koji je napravio Frano Kršinić, godinama, od 16. veljače 1992., kada je miniran u Gospiću, stoji u skladištu Ljevaonice umjetnina Akademije likovnih umjetnosti. Jutarnji je imao priliku vidjeti u međuvremenu obnovljeni spomenik, nešto viši od tri metra, po nekima i najbolji umjetnički prikaz velikog znanstvenika. Stoji “iza leđa” drugog velikana hrvatske znanosti, Ruđera Boškovića, Meštrovićevog spomenika koji je kao i Tesla zatvoren u skladištu u Kerestincu.

Kada su saborski zastupnici otvorili raspravu o Teslinom danu, diskusija se sastojala od standardnog optuživanja desnice i ljevice, spominjanja okolnosti kada je spomenik miniran i činjenice da počinitelji nikada nisu otkriveni, do pitanja zbog čega još nije nanovo postavljen.

Odliven 2006.

“Gipsani model Frana Kršinića nije postojao, a minirani spomenik u bronci bio je u tako lošem stanju da smo trebali otići u Beograd, gdje se nalazi isti takav. Skinuli smo otisak negativa, sve je trajalo šest dana, radilo se od jutra do kasno navečer”, kaže Željko Mačešić, ravnatelj Ljevaonice. Nakon što je uzet otisak s beogradskog spomenika, kalupi su dovezeni u Ljevaonicu, napravljen je pozitiv u gipsu, da bi se izlio novi spomenik u bronci.

Struka je od vandalski srušenog spomenika napravila “novi”

“Od 2006., od kada je kod nas, ne znamo što će biti sa njim. Teslin spomenik je spreman za montažu, što se nas tiče”, kaže Mačešić.

I dok je struka od vandalski srušenog spomenika napravila “novi”, identičan onom u Beogradu i trećem Kršinićevom Tesli na slapovima Niagare, politika svoj dio posla još ne može.

Prije svega, postavlja se pitanje gdje ponovno postaviti Teslu. “Od 2006. kad je spomenik odliven, povodom 150. godišnjice Teslina rođenja, do danas ne želi se naći rješenje. Da je bilo spremnosti, spomenik ne bi skupljao prašinu u skladištu Ljevaonice”, tvrdi dr. Milorad Pupovac, predsjednik Srpskog narodnog vijeća i potpredsjednik SDSS-a. Pupovac je u Saboru rekao da spomenik nije srušen zato što je Tesla izumio struju, već zato što je bio Srbin i zauzima se da ga se postavi tamo gdje je i bio, na gospićki trg.

Četiri lokacije

“Ne prihvaćamo niti stajalište centralne vlasti da je to pitanje lokalne vlasti. To je pitanje zajedničke vrijednosti”, kaže lider Srba u Hrvatskoj. Lički hadezeovac dr. Darko Milinović optužuje da odgovornost za nepostavljanje Teslina spomenika snose oni koji traže da se vrati gdje je bio, na Trg Stjepana Radića.

Ličkom HDZ-ovcu Milinoviću ne odgovara naglasak da je kip bio srušen “zato što je Tesla Srbin”

“Mislim na Pupovca i njegovu grupaciju. Predložio sam u Gospiću četiri lokacije, jedna je ispred KIC-a, druga ispred strukovne škole i gimnazije, treća ispred Visoke učiteljske škole i četvrta, koja je odbijena, bila je na zemljištu pravoslavne crkve”, kaže Milinović, po kojem rasprava u parlamentu ne zaslužuje pažnju zbog naglaska da je kip bio srušen “zato što je Tesla Srbin”.

Gospićani: ‘Ima on spomenik u Smiljanu, to mu je dosta’

U Gospiću smatraju da su jedna ulica, Veleučilište koje nosi Teslino ime, te Memorijalni centar dovoljna posveta znanstveniku. Teško se oteti dojmu da je Tesla Gospiću više teret nego znamen.

‘Ima još velikana’

Primjerice, u predstavljanju velikana svoga kraja gospićka Turistička zajednica prvo predstavlja dr. Antu Starčevića, pa zatim Teslu. Prije dvije godine trebala je biti obilježena 70. godišnjica Tesline smrti, no 7. siječnja tada je bio u ponedjeljak, koji je za djelatnike Memorijalnog centra posvećenog Tesli neradan, pa taj dan nisu ni obilježili. Isto tako, nitko nije stavio vijence. Mladi su za ovu problematiku u Gospiću prilično nezainteresirani, dok je starijima važnija činjenica da je Tesla Srbin.

Na mjestu miniranog spomenika Tesli u Gospiću sada stoji fontana vile Velebita

- Ima on spomenik u Smiljanu, a njegovo ime nosi naše Veleučilište, zar to nije dovoljno? Imamo još velikana - komentirala je na gospićkom Radićevom trgu žena u pedesetima.

Naljepnice o Tesli

Mladi Ličanin Anton Svetić prije dvije godine po ulicama je polijepio naljepnice “Spomenik Tesli je suvremeni umjetnički rad, intervencija”. On smatra da je svaki električni aparat spomenik Tesli. Njegove su naljepnice s vremenom izblijedjele.

(Mario Pušić)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. siječanj 2023 17:07