StoryEditor
RASKOŠNA SVEČANOST U VINKOVCIMA

FOTO: OTVORENE 54. VINKOVAČKE JESENI Uglednici nazočili svečanom početku jedne od najznačajnijih manifestacija tradicijske kulture u Hrvatskoj

 
 Vlado Kos / Cropix

Glazbeno-scenskom priredbom "Tri nam drage riječi - Slavonija, Srijem i Baranja" u Vinkovcima su u petak navečer svečano otvorene 54. Vinkovačke jeseni, jedna od najznačajnijih manifestacija tradicijske kulture, a svečanosti na Trgu bana Josipa Šokčevića pred velikim brojem posjetitelja nazočan je bio i premijer Andrej Plenković s nekoliko ministara.

- Dobro došli na Vinkovačke jeseni koje iz godine u godinu grad Vinkovce ističu kao centar tradicijske kulture - kazao je u pozdravnom govoru vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić i istaknuo da Vinkovačke jeseni žele poslati poruku zajedništva hrvatskog naroda.

Manifestaciju je otvorenom proglasio premijer Plenković poručivši kako Vinkovačke jeseni nude mogućnost uživanja u hrvatskom tradicijskom folkloru i očuvanju hrvatskog nacionalnog identiteta.

 

- Drago mi je da smo kao Vlada još jednom podržali Vinkovačke jeseni i to ćemo činiti i u budućnosti -  rekao je Plenković  te istaknuo kako se geslo ovogodišnje manifestacije "Te tri drage riječi" uklapaju u nastojanja koje Vlada čini kroz projekt Slavonija, Srijem i Baranja.

Među brojnim posjetiteljima nazočnih programu nalazili su i izaslanici predsjednice Republike i predsjednika Hrvatskog sabora Luka Burilović i Tomislav Čuljak, zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović te niz drugih uglednika, među kojima i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić.

54. Vinkovačke jeseni održavaju se od 13. do 22. rujna pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović. Pored svečanosti otvorenja, nasjpektakularnija i najsposjećenija priredba održava se u nedjelju, posljednjeg dana trajanja manifestacije kada će ulicama i trgovima Vinkovaca u svečanom mimohodu proći oko 4.500 članova sedamdesetak folklornih skupina iz Hrvatske i inozemstva koja njeguju izvorni hrvatski folklor.

Vinkovci, 200919. 
Otvorenje 54. Vinkovackih jeseni.
Foto: Vlado Kos / CROPIX
Vlado Kos / Cropix

Nakon svečanosti otvorenja na velikoj pozornici Vinkovačkih jeseni održat će se Etno revija Kulturnog centra Gatalinka iz Vinkovaca, a na izletištu Kunjevci nedaleko od Vinkovaca "Šokački divani", jedna od priredbi Vinkovačkih jeseni gdje će se uz večeru i tamburaše zabaviti uzvanici i gosti 54. Vinkovačkih jeseni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. lipanj 2020 02:07