MAJSTOR TELJO

FOTO, OVAJ 'PAPUČAR S DIPLOMOM' IZ POŽEGE ZNA TAJNU NAJBOLJEG DOMAĆEG KULENA U njegovom dvorištu i ove godine tradicionalno slavonsko kolinje

 
 D. Mirković / Pozega.eu

Željko Domazet je postolar iz Požege, poznat i kao majstor Teljo, a za sebe često kaže da je 'papučar s diplomom'. Osim što popravlja cipele, izrađuje ključeve i slično, u Požegi je Teljo majstor i za pravljenje kulena i kulenove seke, piše Požega.eu.

U njegovom se obiteljskom dvorištu i ove godine održalo pravo slavonsko kolinje, i to na način na koji se to radilo nekada. Tradicionalna slavonska svinjokolja traje dva dana.

Četiri debela bravca, svaki više od 250 kilograma, prerađeni su u tradicionalne proizvode, većinom kulene i kulenove seke, slaninu, te nešto masti, čvaraka i krvavica.

Upitan za tajnu pravog kulena, Teljo kaže da je bitno praviti ga jedino od 'zrelog mesa'. Svinjske polovice trebaju biti od bravaca starih godinu i pol dana i teških oko stotinu kilograma. Ako su lakše, meso i slanina su puni vode pa ih je teže očuvati od kvarenja, piše Požega.eu.

Za doručak drugog dana kolinja pije se kuhana rakija, a jede se jetrica s bijelim lukom uz kulen i kulenovu seku napravljenu prošle godine. Tako Teljo svojim proizvodima često časti i mušterije u postolarskoj radnji, a velik broj delicija daje i prijateljima, kumovima i rodbini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 10:06