ZA KRALJEVSKI ODMOR

FOTO: OVO JE HRVATSKA PLAŽA BUDUĆNOSTI! Planiralo se iz EU fondova povuči novac, ali onda su se javili i Norvežani: 'Želimo uložiti 10 milijuna eura'

 

Grad Vodice ima spreman projekt izgradnje i infrastrukturnog uređenja obalnog pojasa plaže Punta – Blata – Bristak (Zapadne plaže) u dužini 1,6 kilometara te površine od sedam hektara. Vrijednost projekta iznosi oko 102 milijuna kuna, pri čemu je planirano da se iz europskih fondova povuče nepovratnih 67 milijuna kuna, dok bi se ostatak financirao državnim i gradskim novcem.

– Izrađena je sva potrebna dokumentacija, potom studija utjecaja na okoliš i studija isplativosti, te je dobivena građevinska dozvola. Dakle, projekt je u potpunosti spreman za apliciranje prema fondovima EU-a, čim se otvori linija za ovakav projekt. Istaknula bih kako je ovo jedini projekt ovakve vrste u Hrvatskoj spreman za aplikaciju prema EU fondovima – kazala je gradonačelnica Vodica dr. Nelka Tomić.

Međutim, postoji i druga opcija da Vodičani dobiju znatno prije nepovratna sredstva za uređenje Zapadne plaže. Za investiranje u ovakvu vrstu projekta veliko zanimanje iskazala je norveška vlada. Shodno tome, u tijeku su intenzivni pregovori Fonda za zaštitu okoliša RH i predstavnika norveške vlade oko vodičkog projekta. Ako se pregovori uspješno okončaju, Grad Vodice bi od Norvežana dobio nepovratno gotovo deset milijuna eura.

Vlada Kraljevine Norveške veliku pozornost posvećuje zaštiti okoliša i zaštiti od klimatskih promjena (podizanje razine mora), te ima osigurana velika novčana sredstva u državnom fondu za financiranje projekata iz ovih oblasti i izvan granica svoje države. Tim sredstvima norveška vlada financira projekte turističkih destinacija diljem Mediterana, a za ugodnija ljetovanja svojih državljana starije životne dobi.

– U sklopu projekta uređenja vodičke Zapadne plaže, podignut će se 1,6 kilometara uzobalnog pojasa u visini od 1,5 metara, a u cilju preventivne zaštite od podizanja razine mora, koje se očekuje u budućnosti – veli Marko Lugović, pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo Grada Vodica.

On ističe kako je betonizacija u ovom projektu svedena na najmanju moguću mjeru.

– Uredit će se uzobalna postojeća kamena šetnica, kao i površine oko objekata i bazena, te komunalna staze, kao i staze za biciklizam, trčanje ili šetnju, dok će nove biti izvedene kao kamene školjare. Sve ostale površine bit će prekrivene ili zelenim oazama ili šljunčanim materijalima radi uređenja sunčališnog prostora. Ujedno, izgradit će se jedno boćalište, dva igrališta za odbojku na pijesku, jedno dječje igralište te polivalentni platoi s bazenima, a sve će to biti uklopljeno u zelene površine – rekao je gradski pročelnik Marko Lugović.

Premda se kompletni obalni i uzobalni pojas nalazi na pomorskom dobru, novouređena plaža bit će u vlasništvu Grada Vodica, a za ugostiteljske djelatnosti davat će se koncesijska odobrenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. listopad 2021 17:26