VELIKO PRIZNANJE

FOTO: OVO SU LJUDI KOJI ĆE PROMIJENITI HRVATSKU Čak četiri projekta iz Lijepe naše na listi 100 najboljih u 'Novoj Europi'!

 
S lijeva na desno: Matija Žulj (Agrivi), Dominik Tomičević (Memgraph), Stevica Kuharski (Yazeed Kawther, Locodels)
 HANZA MEDIA/Privatni album

Investitor i poduzetnik Nenad Bakić jučer je primio dvije dobre vijesti. Prvo, počela je pošiljka 38.000 micro:bit računala u hrvatske škole i drugo, uvršten je na popis New Europe 100 za najistaknutije ovogodišnje inovatore. Kada se tome još doda da je ovaj tjedan njegov Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) u Šangaju nagrađen posebnom WER-ovom nagradom za izvanredan doprinos i razvoj robotičke zajednice u Hrvatskoj, može se reći da je imao stvarno dobar tjedan. Ipak, za jedno od tih priznanja Bakić nije znao ni da je dobio.

- Prije tjedan dana me na Twitteru počeo pratiti Financial Times Special Projects, isprva tome nisam pridao preveliku pozornost, ali čini se da oni jesu - kaže kroz smijeh Bakić.

Bruno Konjević / CROPIX
Matija Žulj, Agrivi: Pomoću njihova sustava optimizira se rad farmi, sve od sjetve do potrebnog broja sezonskih radnika. Može se reći kako je njegov sustav digitalni mozak farme

Vođa

On i još troje Hrvata uvršteni su na ovogodišnji popis New Europe 100, odnosno u prestižnu mrežu inovatora iz srednje i istočne Europe. Odabir najboljih bira Google, Financial Times, Visegrad Fund i Zaklade Res Publica, a cilj projekta jest izgraditi mrežu inovatora u regiji koji će jedni drugima biti potpora te tako potaknuti razvoj.

Bakić je u javnosti posljednjih nekoliko godina okarakteriziran kao vođa STEM revolucije u Hrvatskoj, a iz New Europe 100 programa su ga predstavili kao opinion leader u javnim raspravama o gospodarskom, digitalizacijskom i europskom razvoju jedinstvenog tržišta. Ovo priznanje je dokaz da je njegov rad primijećen i u drugim europskim zemljama, a nagrada nije mogla doći u bolje vrijeme. Naime, upravo jučer je Ministarstvo obrazovanja počelo s isporukom micro:bit računala za šeste razrede u 85 posto hrvatskih škola.

- U STEM revoluciji smo ih donirali u više od 1000 ustanova. To smo popratili našim drugim donacijama, a i neke su lokalne samouprave nabavile veće količine za svoje potrebe. Primjerice, Varaždinska županija za uvođenje informatike od 1. do 4. razreda, Grad Osijek za 5. razred i tako dalje, zatim više od 2000 za obrazovanje učitelja u projektu ProMirko - ukupno vjerojatno do 30.000 računala - kaže Bakić i dodaje da ovim projektom namjeravaju doći do 70.000 djece u Hrvatskoj.

BBC micro:bit je nova tehnologija koju su razvili BBC, Microsoft i drugi partneri upravo s ciljem masovne uključenosti u osnovnim školama, ne samo u STEM području, nego i u dizajnu, umjetnosti i ostalim predmetima. Ovi uređaji se mogu koristiti u osam različitih predmeta, od glazbenog i hrvatskog jezika do informatike

- Micro:bit se dokazao kao jedinstvena tehnologija za uključivanje dječaka i djevojčica u programiranje, STEM aktivnosti i razvoj kreativnosti na način na koji prije nije bio moguć. Ovime na velika vrata uvodimo računalstvo u hrvatske škole, ali na puno širi način od puke informatike. Izrazito jednostavna, ali bogata tehnologija i ekosustav micro:bita omogućavaju životnu, međupredmetnu upotrebu i kreativne projekte. Uvođenjem micro:bita radimo ogroman korak k razvoju nacije digitalnih stvaralaca - rekao je Bakić i dodao da ga je posebno razveselio velik postotak samoprijavljenih škola.

Dominik Tomičević, Memgraph: Njegova tvrtka dobila je pravo sudjelovati u Techstarsu u Londonu, jednom od najpoznatijih tehnoloških akceleratora u svijetu. Memgraph omogućuje korištenje Big Data u realnom vremenu

Širi utjecaj

Bakić nije imao previše riječi za uvrštavanje u top 100 najperspektivnijih inovatora u srednjoj i istočnoj Europi. Više se koncentrirao na projekt podjele micro:bit računala jer je to upravo razlog zašto je i sama nagrada došla.

- Ova nagrada nam jako laska, kao i svaka koju smo osvojili dosad. Ipak, usudio bih se reći da će naš rad utjecati i na malo širi prostor od srednje i istočne Europe, a ovaj projekt je samo početak - kaže Bakić.

Osim Bakića, u novi popis najboljih uvršteni su i Matija Žulj, Dominik Tomičević, Yazeed Kawther i Stevica Kuharski.

Žulj je osnivač Agrivija. Njihov proizvod je aplikacija koja sve koji se bave proizvodnjom hrane nizom algoritama i stručnim znanjem u realnom vremenu, na specifičnoj lokaciji vodi kroz postupak proizvodnje, od sjetve, do berbe, odnosno sjetve. Pojednostavljeno, Agrivi je digitalni mozak farme. Radi sve za proizvođače, od crop managementa, preko planiranja sezone, materijala i zaposlenika.

Dominik Tomičević je mladić kojemu je 2012. godine na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu nagradu osobno uručio Bill Gates, osnivač Microsofta. On danas stoji iza Memgrapha, baze grafova za enterprise sustave. Ugrubo, preko njegova sustava korisnicima se osigurava sve potrebno za korištenje Big Data u realnom vremenu.

Boris Kovačev / CROPIX
Stevica Kuharski i Yazeed Kawther, Locodels: U javnosti poznati kao i Uber u dostavi paketa, oni su firma koja se bavi uslugom gradskog prijevoza paketa gdje se paketi dostavljaju od vrata do vrata u najkraćem mogućem roku

Dostava paketa

Za kraj su tu Stevica Kuharski i Yazeed Kawther, odnosno tim Locodels. Oni su firma koja se bavi uslugom gradskog prijevoza paketa gdje se paketi dostavljaju od vrata do vrata u najkraćem mogućem roku. Zbog svoje ekonomije dijeljenja proglašeni su Uberom u svijetu dostave paketa jer gotovo svatko može postati vozač za dostavu paketa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 21:03