STUBIČKI 'FAJT'

FOTO: OŽIVLJENA 'SELJAČKA BUNA' Pogledajte kako je izgledala veličanstvena bitka nad bitkama u kojoj je sudjelovalo 250 statista

 Željko Hajdinjak / HANZA MEDIA

U Donjoj Stubici u subotu je održana manifestacija 'Seljačka buna' kojom se uz prikaz velike "bitku nad bitkama" oživjelo vrijeme 16. stoljeća.

Manifestaciju su organizirali Turistička zajednica područja Donja Stubica i Gornja Stubica. U bitki je sudjelovalo 250 statista u srednjovjekovnim kostimima feudalaca i seljaka, a bili su naoružani mačevima, topovima, vilama, kopljima i srpovima.

Cilj 'Seljačke bune' bio je vjerno prikazati završnu bitku na stubičkom polju iz 1573. godine. Na manifestaciji su uz bitku prikazani i tijek bitke, neuspjele pregovore te tragični finale poraženih seljaka, hvatanje Matije Gupca i njegovo odvođenje u Zagreb.

Uz glavnu bitku posjetitelji su mogli uživati i u bogatom kulturno-glazbenom programu koji je uključivao glazbene nastupe, srednjovjekovni sajam, radionice i igraonice te izdašnu gastronomsku ponudu.

Organizatori ističu kako poznati stubički "Fajt" svake godine bilježi sve više pohvala i posjeta. "Veličanstvena 'Bitka nad bitkama', koja je za svoju originalnost i dobru organizaciju dobila i Simply the Best nagradu u kategoriji najboljeg turističkog događanja na ovim prostorima, medijski i od publike najpraćenija je hrvatska manifestacija". Razlog tome je, ističu organizatori, izuzetno duhovit i zabavan program u koji se tijekom cijelog dana uključuje i staro i mlado. Stubica se vraća stotine godina unazad u doba kada se vodila bitka za pravicu seljaka.

U poznatom zagorskom kraju smještenom na sjevernim padinama Medvednice povijest se ponavlja svake godine kao spomen ustanka malog čovjeka u borbi za "pravicu" i to kao događaj koji iz godine u godinu prikuplja sve više sudionika, a i posjetitelja. Riječ je o rekonstrukciji bitke kojom je dokrajčena znamenita Seljačka buna pod vodstvom Matije Gupca, koja se, kako povijesni izvori bilježe, zbila kod Stubičkih Toplica 9. veljače 1573.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 22:00