RABUIESSE

FOTO: PEDESETAK HRVATSKIH VOZAČA KAMIONA BLOKIRANO NA GRANICI ITALIJE I SLOVENIJE Tamo su već od petka ujutro: 'Nitko nam ništa ne govori'

 
 Čitateljica

Pedesetak hrvatskih vozača kamiona blokirano je svojim vozilima od petka ujutro na graničnom prijelazu Rabuiesse na talijansko-slovenskoj granici. Blokadu, kako jučer doznajemo od jednog od blokiranih vozača na Rabuiesseu Nikole Matića, provodi granična policija Slovenije i to samo za kamione koji nisu iz Slovenije.

- Samo su nam naredili da parkiramo kamione na jednom od parkinga u blizini graničnog prijelaza i sad ne možemo kamionima ni naprijed ni natrag. Na parkingu gdje sam ja nema ni sanitarnog čvora, ni bilo kakve usluge s hranom i pićem. Ovdje ima blokiranih hladnjača i kamiona s drugom pokvarljivom robom.

Čitateljica

Nitko nam ništa ne govori, jedina nada su nam vlasnici tvrtki čiji su kamioni blokirani, koliko čujem neki od njih su već stigli u Kopar gdje pokušavaju utvrditi što se događa i kad će nas, i hoće li nas uopće propustiti – kaže Matić.

Prema informacijama Udruge hrvatskih cestovnih prijevoznika, Slovenija provodi uredbu o zabrani tranzita iz Italije kroz Sloveniju kao mjeru sprječavanja širenja koronavirusa.

Apel na Sloveniju da ukine blokadu za teretnjake iz Italije

Guverner Furlanije Julijske Krajine Massimiliano Fedriga pozvao je u subotu slovensku vladu da ukine "blokadu" na graničnim prijelazima s tom talijanskom pokrajinom zbog krize oko koronavirusa.

"Apeliran na slovensku vladu u ime odličnih odnosa Slovenije i Italije, a posebno Slovenije i Furlanije Julijske Krajine, da odmah otvori granične prijelaze i da se riješe kritična pitanja do kojih je zbog toga došlo zadnjih dana", naveo je u svom apelu Fedriga, prenosi talijanska agencija Ansa.

"Blokiranje teretnog prometa iz Italije štetna je mjera ne samo za gospodarstvo nego se time riskira da dođe do dramatičnih problema u borbi koju vodimo protiv širenja epidemije", naveo je u priopćenju predsjednik pokrajinske vlade, te dodao da bi u suprotnom nastavak blokade mogao dovesti do "nepopravljivog" pogoršanja odnosa dviju strana.

Novi predsjednik slovenske vlade Janez Janša u subotu se na konferenciji za novinare o problemu širenja koronavirusa u Sloveniji osvrnuo i na gužve na graničnim prjelazima sa susjednim državama i probleme koji se stvaraju zbog nadzora na teretnim vozilima koji dolaze iz pravca Italije, a prolaze kroz Sloveniju.

"Učinit ćemo sve da se teretni promet ubuduće odvija koliko-toliko nesmetano, ali i uz nadzor", kazao je Janša.

Slovenija zbog stanja u Italiji kontrolira putnički promet na šest graničnih prijelaza s Italijom, dok je druge zatvorila kako bi spriječila uvoz novih slučajeva zaraze iz Italije, a od petka nadzire i teretni promet iz pravca Italije te ne dopušta ulazak vozilima kojima konačno odredište nije u Sloveniji nego kroz nju samo prolaze. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 04:33