OSIPANJE

FOTO: Plenković je u listopadu 2016. s ponosom pozirao u društvu ministara svoje novopečene Vlade, gotovo polovica njih više nije dio kabineta

Prvi red: Ivan Kovačić, Damir Krstičević, Andrej Plenković, Martina Dalić, Davor Ivo Stier; Drugi red: Vlaho Orepić, Nada Murganić, Tomo Medved, Zdravko Marić, Goran Marić, Nina Obuljen Koržinek; Treći red: Oleg Butković, Ante Šprlje, Tomislav Tolušić, Gabrijela Žalac; Četvrti red: Gari Cappelli, Slaven Dobrović, Lovro Kuščević, Tomislav Ćorić; Pet red: Pavo Barišić, Milan Kujundžić
 Damjan Tadic / CROPIX

Vlada Republike Hrvatske kojom od listopada 2016. godine predsjeda Andrej Plenković do danas je ostala bez ukupno devet ministara, s kojima je on nakon što ih je potvrdio Hrvatski sabor zajednički pozirao fotoreporterima.

Na fotografiji su uz njega tada bili: Ivan Kovačić, Damir Krstičević, Martina Dalić, Davor Ivo Stier, Vlaho Orepić, Nada Murganić, Tomo Medved, Zdravko Marić, Goran Marić, Nina Obuljen Koržinek, Oleg Butković, Ante Šprlje, Tomislav Tolušić, Gabrijela Žalac, Gari Cappelli, Slaven Dobrović, Lovro Kuščević, Tomislav Ćorić, Pavo Barišić, Milan Kujundžić.

Vladu su prvo u travnju 2017. napustili ministri Mosta nezavisnih lista - Kovačić (ministar uprave), Orepić (ministar unutarnjih poslova), Šprlje (ministar pravosuđa) i Dobrović (ministar zaštite okoliša i energetike). Za trojicu mostovaca (Kovačića nije bilo na toj sjednici Vlade) Plenković je na samoj sjednici naložio tajnici Vlade da napiše odluke o njihovom razrješenju jer su uskratili podršku ministru financija Zdravku Mariću o čijem se povjerenju u to vrijeme glasalo u Saboru.

Njih su kasnije zamijenili Kuščević (ministar uprave), Davor Božinović (ministar unutarnjih poslova), Dražen Bošnjaković (ministar pravosuđa) i Ćorić (ministar zaštite okoliša i energetike). Kuščević je na mjesto ministra uprave došao s mjesta ministra graditeljstva i prostornoga uređenja, a njegovo je mjesto tada preuzeo HNS-ov Predrag Štromar, koji je imenovan i potpredsjednikom Vlade RH. Ćorić je na funkciju ministra zaštite okoliša došao s položaja ministra rada i mirovinskog sustava, koji je preuzeo Marko Pavić.

Ministar znanosti i obrazovanja Barišić u lipnju 2017. godine dužnosti je razriješen u "koalicijskom preslagivanju", a ministricom obrazovanja postala je nestranačka, ali iz kvote HNS-a, Blaženka Divjak.

Ministar vanjskih i europskih poslova Stier podnio je ostavku ubrzo nakon toga, rekavši da je nezadovoljan koalicijskim sporazumom koji su sklopili HDZ i HNS. Na njegovo je mjesto došla Marija Pejčinović-Burić, koja uskoro napušta Vladu zbog odlaska na položaj glavne tajnice Vijeća Europe.

Ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta te potpredsjednica Vlade Dalić u svibnju prošle godine podnijela je ostavku nakon prozivki za sukob interesa i netransparentnost u donošenju najvažnijih političkih odluka pri spašavanju Agrokora, odnosno zbog afere "Hotmail". Ministar gospodarstva poslije nje je postao Darko Horvat.

Kuščević je ostavku na mjesto ministra uprave podnio prošli tjedan, nakon što se njegovo ime povezalo s nizom imovinskih afera, a Goran Marić, koji je u Vladu premijera Plenkovića prvo ušao kao ministar bez portfelja, da bi kasnije bio imenovan za ministra državne imovine, ostavku je podnio u ponedjeljak, također uzdrman imovinskim aferama.

S obzirom na razne špekulacije o najavljenoj rekonstrukciji Vlade, nije isključeno da će još netko od ministara s fotografije iz listopada 2016. u konačnici izaći iz Plenkovićeva kabineta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 02:34