HRVATSKA ZEMLJA PARTNER

FOTO: PLENKOVIĆ NA ZELENOM TJEDNU U BERLINU POSJETIO IZLOŽBENI PROSTOR ATLANTIC GRUPE U društvu Tedeschija popio kavu s posebnom porukom

 

Na “Međunarodnom zelenom tjednu Berlin 2020.”, jednom od najznačajnijih svjetskih sajmova u prehrambenoj industriji, koji godišnje posjeti više od 400.000 gostiju i kojem je Hrvatska ove godine zemlja partner, među vodećim svjetskim tvrtkama predstavila se i Atlantic Grupa s paletom poznatih brendova: Argetom, Barcaffeom, Donatom, Cedevitom i Cocktom, priopćili su iz kompanije.

Prvoga dana sajma, koji je i najvažniji za izlagače, hrvatski paviljon posjetili su predsjednik Vlade Andrej Plenković u društvu ministrice poljoprivrede Marije Vučković i predsjednika Hrvatske gospodarske komore Luke Burilovića, a tradicionalnu jutarnju kavu s posebnom porukom popili su na izložbenom prostoru Atlantic Grupe, o čemu svjedoče i fotografije na dnu ovoga članka.

Kao regionalni lider u segmentu proizvodnje hrane i pića, Atlantic Grupa, u svom priopćenju ističe kako promiče koncept održivog poslovanja, shvaćajući odgovornost koju ima kao važan gospodarski subjekt, nastojeći u svoje procese u što je moguće većoj mjeri implementirati ekološki prihvatljive i energetski učinkovite principe.

- Naš pristup održivosti uključuje pametno iskorištavanje lokalnih resursa te brigu o zajednici što podrazumijeva i brigu o okolišu. To podrazumijeva inzistiranje na održivosti kroz cijeli vrijednosni lanac, od nabave sirovina, proizvodnje, preko logistike do savjesne konzumacije. Nove generacije sve više pažnje posvećuju ovim pitanjima i biraju brendove koji su osviješteni, ekološki prihvatljivi i originalni, a mi im imamo što ponuditi - izjavio je Emil Tedeschi, predsjednik Uprave Atlantic Grupe.

- Strategija koju Atlantic Grupa implementira posljednjih godina, a koja se fokusira na smanjenje ekološkog otiska, pokazuje značajne rezultate. S obzirom na proizvodne kapacitete, količina otpada koju kompanija generira u sklopu proizvodnih i distributivnih aktivnosti smanjena je za 18 posto u posljednje četiri godine. U istom razdoblju količina otpada koji opterećuje deponije je prepolovljena, navode u Atlanticu.

- Odličan primjer je također smanjivanje potrošnje vode za 5 posto tijekom posljednje tri godine, što je količina vode kojom bi se moglo napuniti 10 olimpijskih bazena. Posebno je naglašeno kako nema alternative održivom poslovanju pa je uz vlastito dizanje ljestvice važno također partnere i potrošače poticati na odgovorno ponašanje prema okolišu. Svoj doprinos tzv. zelenoj inicijativi, uz bok najjačim svjetskim proizvođačima, predstavili su na sajmu u Berlinu i brendovi Atlantic Grupe. Argeta je napravila veliki korak prelaskom s klasične na aluminijsku ambalažu, smanjujući ugljični otisak te količinu otpada. U kategoriji kave, Barcaffe se pohvalio inovacijama u proizvodnji ambalaže, koja se sastoji od 70 posto obnovljivih izvora te smanjenjem težine ambalaže što je rezultiralo smanjenjem emisije stakleničkih plinova za 63 posto, piše u Atlanticovom priopćenju.

- Briga o održivosti prirodnih resursa nit je vodilja i u strategiji branda Donat Mg, koji se puni s onoliko prirodne mineralne vode koliko samostalno istječe iz izvora, a neprekidnim nadzorom razine podzemne vode osigurava se dostupnost izvora i budućim generacijama. Inovacija na kojoj se u Donatu ubrzano radi je i razvoj punjenja u 100 % recikliranoj plastičnoj ambalaži. Cedevita je pak najavila da u 2020. godini prelazi na novu ambalažu što će smanjiti ambalažni otpad za 180 tona, a ugljični otisak za 269 tona emisije CO2 na godišnjoj razini. Aspekti održivosti već su tradicionalno vezani za brand Cockta koji je poseban po autentičnom okusu baziranom na biljnim ekstraktima i prirodnom CO2 te se može pohvaliti kako ne sadrži umjetne arome niti kofein, stoji u priopćenju Atlantic Grupe.

Andrej Plenković

Emil Tedeschi, Marija Vučković, Andrej Plenković i Luka Burilović

Marija Vučković i Luka Burilović

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. travanj 2024 23:57