RADNI SASTANAK

FOTO: PLENKOVIĆ U NSK OTVORIO SASTANAK VLADE I EUROPSKE KOMISIJE Ovaj povijesni sastanak će stvoriti dobru atmosferu za našu vezu u idućih 6 mjeseci

Hrvatski premijer Andrej Plenković ispred Banskih dvora dočekao je predsjednicu Europske komisije Ursulu von der Leyen, s kojom će održati kratak sastanak u Vladi. Nakon tog sastanka, dvoje se čelnika uputilo u Nacionalnu sveučilištu knjižnicu na zajednički sastanak hrvatske Vlade i EK-a, čime se formalno obilježava početak hrvatskog predsjedanja Europskom unijom.
 Damjan Tadić / CROPIX

NOVO 11:53 - Nakon sastanka su se novinarima i javnosti obratili premijer Andrej Plenković i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

'Današnji susret u Vladi s predsjednicom Europske komisije potvrdio je da Hrvatska i EK zaista idu zajedno ka ispunjavanju ambicioznih političkih ciljeva za institucionalno i zakonodavno razdoblje koje je pred nama, 2019.-2024. Zadovoljni smo da je Ursula von der Leyen u EP dobila potporu velike većine zastupnika.

Imamo prigodu apsorbirati 365 milijardi eura. Otvorili smo za nas u političkom smislu važnu temu, pitanje perspektive proširenja država jugoistočne Europe. Stoga ćemo ovdje početkom svibnja imati sastanak na vrhu čelnika EU i lidera susjednih zemalja. Želimo unijeti novu dinamiku i razriješiti i deblokirati ovu situaciju... Detaljno smo razgovarali o globalnoj ulozi Europske unije. Razgovarali smo i o Zelenom planu. Moramo raditi na klimatski neutralnom planu i istodobno se prilagođavati digitalnom vremenu i novim izazovima koji su pred nama.

Današnji sastanak je bio vrlo koristan i sadržajan i stvorio dobre pretpostavke za iskrenu suradnju između ministara u hrvatskoj vladi i povjerenika u komisiji Ursule von der Leyen', zaključio je Plenković.

Novinarima se obratila i Ursula von der Leyen. Zahvalila je Plenkoviću na divnom gostoprimstvu.

'Ovo je povijesni trenutak za Hrvatsku, prvi put preuzima predsjedanje Europskim vijećem. To je važno i za novu komisiju jer ćete predsjedati u naših prvih 100 dana tako da naš uspjeh ovisi o vašemu. Hvala vam.

Razgovarali smo o europskom zelenom planu. Svjesni smo činjenice da hitno trebamo postići napredak. Imamo vrlo ambiciozan cilj. Ako ga želimo postići, moramo djelovati sada i poduzeti sve potrebne korake i stoga će biti jako važno u ovom mandatu provesti mjere kako bismo postigli ciljeve zacrtane do 2050. godine. To će biti nova strategija rasta za EU. Radi se o inovacijama, novim tehnologijama, i ako nas svijet bude pratio, i u skladu s Pariškim sporazumom , htjela bih da EU bude uzor, da izvozi nova znanja i tehnologije i bude predvodnik u ovim temama. Morat ćemo puno ulagati. Iznijet ćemo prijedloge za plan ulaganja u Europu, a to je investicijski plan za Europski zeleni plan. Moramo pružiti potporu onim regijama koje će morati napraviti najveći iskorak.

Razgovarali smo i o višegodišnjem financijskom okviru. To je važno i za druge teme. Potrebna su financijska sredstva.

Vaše predsjedništvo će predvoditi pripreme za strategiju za Afriku, imat ćemo sastanak kolegija Komisije s kolegijom Afrike. Računamo i na sklapanje trgovinskih sporazuma. Idući mjeseci su posebno važni za odnose s Balkanom. Znamo da možemo računati na Hrvatsku i da je Hrvatska veliki zagovaratelj te teme.

Moramo još puno toga napraviti. Radit ćemo na metodologiji te ćemo iznijeti prijedlog za metodologiju vezano uz proces proširenja i poboljšati proces pristupanja. To nas ne bi trebalo spriječiti da pokrenemo pregovore sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, oni su ispunili kriterije, sada mi moramo održati obećanje.

Mogu reći da će se donatorska konferencija za Albaniju održati 17. veljače kako bismo im pomogli nakon razornog potresa.

Kratko smo se dotakli i razgovora o Brexitu. Želimo ostati dobri prijatelji, susjedi i partneri. Radi se o priči o starim prijateljstvima i novim počecima i moramo naći ravnotežu između razlika i bliskosti, u smislu bliskosti prema unutarnjem tržištu. I EU I Ujedinjeno Kraljevstvo dijele iste vrijednosti kada je riječ npr. o klimatskim promjenama ili sigurnosti. Moramo biti jasni da postoji razlika je li netko članica ili nije, i postoje stvari koje se odnose na regulatornu divergenciju i unutarnje tržište. Neke stvari su u tom smislu različite. Važno je postići značajan napredak tijekom hrvatskog predsjedanja. Računamo na vašu energiju', zaključila je Ursula von der Leyen.

'Za europske građane u Ujedinjenom Kraljevstvu i britanske građane u EU je dobra vijest to što će za njih sve ostati isto do kraja života, što je jako dobro. Za britanske građane koji žive i rade u EU, to se odnosi na onu državu članicu u kojoj žive i rade. Kad je riječ o poslovanju, važan je sporazum o izlasku. Pregovarat ćemo o budućnosti nakon 2020. godine. Morat ćemo raditi na dosta dosjea, imamo veliko vremensko ograničenje, bit ćemo ambiciozni i učinit ćemo sve što možemo, ali važno je da Ujedinjeno Kraljevstvo odabere koliko bliski žele ili ne žele biti s EU', odgovorila je von der Leyen na pitanje o tome što će se promijeniti nakon Brexita.

--------------------------------

10:47 - Prioriteti hrvatskog predsjedanja EU-om i naši su prioriteti, kazala je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen na početku sastanka hrvatske vlade i Komisije u petak u Zagrebu. Nova europska čelnica poručila je da će uspjeh hrvatskog predsjedanja odrediti i početak rada novog saziva Komisije.

"Prvo hrvatsko predsjedanje je ključan trenutak, a toj je i početak našg mandata. Vaš uspjeh će definirati naš uspjeh", rekla je von der Leyen na početku susreta Kolegija povjerenika Europske komisije i hrvatskih ministara, čime je formalno obilježen početak hrvatskog predsjedanja Europskom unijom u prvom polugodištu 2020. godine.

"Pozorno sam slušala prioritete i mogu reći da su vaši prioriteti i naši", dodala je Njemica o hrvatskom predsjedanju.

Zagreb, 100120.
NSB.
Zajednicki sastanak Vlade RH na celu sa premijerom Andrejom Plenkovicem i Europske komisije.
Na fotografiji:
Foto: Davor Pongracic / CROPIX
Davor Pongracic / CROPIX

--------------------------------

10:20 - Premijer Plenković je na početku sjednice, nakon što je prikazan video koji je spojio hrvatske s europskim temama, predstavio četiri prioritetna područja: Europa koja se razvija; Europa koja povezuje; Europa koja štiti i Europa koja je utjecajna.

Naglasio je kako će Europska komisija u hrvatskoj vladi imati pouzdanog partnera.

'Pitao sam se gledajući ovo trebam li uopće održati uvodni govor ili ne jer su sve ključne poruke zapravo rečene u ovom filmu. Objašnjava naš povijesni kontekst, evoluciju i naše ambicije pri kreiranju bolje Europe.

Dragi kolege, ovaj sastanak nije samo povijesni, već bi trebao stvoriti i dobru atmosferu za našu vezu u idućih 6 mjeseci kako bismo zajedno radili jer su izazovi pred nama brojni. Želimo se uklopiti s našim prioritetima. Zato je naš moto jaka Europa u svijetu punom izazova...', započeo je Andrej Plenković svoj govor na početku službenog sastanka hrvatske Vlade i predstavnika Europske Komisije.

--------------------------------

10:15 - Premijer Plenković na početku sastanka je pozdravio sve goste, a posebno Ursulu von der Leyen. Prikazan je službeni video hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a, nakon čega će se sastanak nastaviti uvodnim riječima njega i Ursule von der Leyen.

Zagreb, 100120.
Trg svetog Marka,Banski dvori.
Predsjednik Vlade Andrej Plenkovic sastao se s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen u Banskim dvorima.
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Damjan Tadić / CROPIX

--------------------------------

10:06 - Andrej Plenković i Ursula von der Leyen stigli su pred Nacionalnu sveučilišnu knjižnicu gdje će se sastanak održati.

--------------------------------

Zagreb je u četvrtak i petak domaćin Kolegija povjerenika Europske komisije na čelu s predsjednicom Von der Leyen u povodu početka polugodišnjeg predsjedanja Vijećem Europske unije. U Zagreb je doputovao i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel koji se u četvrtak sastao s Plenkovićem.

Zagreb, 100120.
Trg svetog Marka,Banski dvori.
Predsjednik Vlade Andrej Plenkovic sastao se s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen u Banskim dvorima.
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Damjan Tadić / CROPIX

Za petak su predviđeni razgovori Plenkovića s Von der Leyen u Banskim dvorima, a nakon sastanka dvoje čelnika pridružit će se ministrima i povjerenicima u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) gdje će se održati sastanak hrvatske Vlade i Europske komisije. Po završetku sastanka, premijer i predsjednica EK-a održat će konferenciju za medije.

Tijekom boravka u Zagrebu, povjerenici Europske komisije održat će niz bilateralnih susreta s resornim ministrima.

Zagreb, 100120.
Trg svetog Marka,Banski dvori.
Predsjednik Vlade Andrej Plenkovic sastao se s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen u Banskim dvorima.
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Damjan Tadić / CROPIX

Događaje u Zagrebu prati šezdesetak stranih dopisnika koji su već stigli iz Bruxellesa i za koje je premijer Plenković održao konferenciju u srijedu odgovarajući na niz pitanja u rasponu od ilegalne migracije i optužba s kojima se u tom segmentu Hrvatska suočava, europskog proračuna do Brexita i proširenja EU.

Zagreb, 100120.
Trg svetog Marka,Banski dvori.
Predsjednik Vlade Andrej Plenkovic sastao se s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen u Banskim dvorima.
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Damjan Tadić / CROPIX

Marić o višegodišnjem financijskom okviru

Ministar financija Zdravko Marić uoči zajedničkog sastanka hrvatske vlade i EK-a ispred NSK-a odgovarao je na pitanja novinara o višegodišnjem financijskom okviru.

'Sljedeći korak je na političkoj razini je da se nađe kompromisno rješenje i dogovori ukupni okvir višegodišnjeg financijskog proračuna za sljedećih sedam godina, a onda će se voditi rasprave različite vrste dijaloga i dogovora o raspodjeli novca. Paralelno su već počeli razgovori a i daljnji koraci će se intenzivirati po pitanju redizajna prihodne strane proračuna EU. Tu govorimo o postojećem sustavu, ali i da se uvedu neki novi izvori samih prihoda.

Još je rano govoriti tko gubi a tko dobiva od zemalja članica, no ti razgovori su još u tijeku. S jedne strane imamo razdiobu između neto uplatiteljica i neto primateljica zemalja članica, a svaka skupina tih zemalja naginje u svoju korist, ali sigurni smo da će se kompromis naći', rekao je Marić i dodao da je uloga Hrvatske u ovih šest mjeseci predsjedanja ta da bude neutralni koordinator.

'Mi smo još po prvom prijedlogu jasno artikulirali stavove. RH je najmlađa zemlja članica i ovo je prvi put da sudjelujemo u pregovorima o višegodišnjem financijskom okviru. Prethodni okvir smo 2013. samo preuzeli i određena alokacija nam je dodijeljena', rekao je ministar financija Zdravko Marić.

Novinarima se obratio i ministar gospodarstva Darko Horvat koji je govorio o zaštiti potrošača.

'Direktiva je već usvojena a vezana je uz eliminaiju prodaje robe različitih kvaliteta unutar Europske Unije. Direktiva s kojom idemo prema Parlammentu je vezana za tzv. udružene tužbe. Puno je područja vezanih za primjenu digitalizacije, umjetne inteligencije... Tu je i zeleni plan i potreba transformacije nacionalnih gospodarstava do 2050.', najavio je Horvat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 12:06