U KOMPLEKSU LOUVREA

FOTO: PLENKOVIĆ U PARIZU OTVORIO IZLOŽBU 'HRVATSKA, PUNA BOJA' 'Ovo je izvrsna prilika za promociju hrvatskog kulturnog naslijeđa i krajeva'

 
 Vincent Boisot

U atraktivnom pariškom prostoru u sklopu jednog od najposjećenijih muzeja svijeta Louvrea premijer Andrej Plenković u utorak navečer otvorio je izložbu fotografija Davora Rostuhara "Croatie. Pleine de couleurs./Hrvatska, puna boja" čiji je cilj turistička promocija i jačanje prepoznatljivosti Hrvatske u svijetu.

Izložba s 26 fotografija velikog formata u prostoru trgovačkog centra Carrousel du Louvre, u sklopu istoimenog muzeja, prikazuje sve hrvatske regije, prirodne ljepote, tradiciju, običaje i ljude s bojama svih godišnjih doba. To je dio velikog projekta "Hrvatska iz zraka" fotografa, putopisca i avanturiste Rostuhara, o čemu je i National Geographic izdao prvu fotomonografiju iz Hrvatske. Zbog toga, a i jer se radi o kvalitetnim snimkama koje je Rostuhar pripremao sedam godina koristeći razne, pa i nove tehnologije snimanja iz zraka dronovima, organizatori Hrvatska turistička zajednica (HTZ) s predstavništvom u Francuskoj (u Parizu ) i Turistička zajednica grada Zagreba (TZGZ) odabrali su tu izložbu za promociju pred svjetskom publikom u Parizu.

Prostor u kojem se izložba održava do 20. studenoga godišnje posjeti više od tri milijuna ljudi iz Francuske i cijelog svijeta, i svi koji idu u muzej tuda prolaze, pa organizatiri očekuju da će izložbu vidjeti nekoliko milijuna ljudi. Dobiti termin u tom prostoru nije jednostavno i čeka se dugo, te je stoga ocijenjeno da je to veliki iskorak u promociji Hrvatske, o kojoj će se tijekom trajanja izložbe u tzv. hrvatskom kutku dijeliti promotivni materijali.

Otvarajući izložbu premijer Plenković je iskazao zadovoljstvo što se Hrvatska predstavlja pored poznate staklene piramide Louvrea.

"Ovo je izvrsna prilika za promociju hrvatskog kulturnog naslijeđa i krajeva", kazao je premijer, spomenuvši i nogometaše i tenisače kao odlične promotore Hrvatske.

FOTOGALERIJA: Otvorenje izložbe u Parizu

Naglasio je i da turizam u Hrvatskoj čini 20 posto BDP-a, a autoru Rostuharu je čestitao na izložbi i drugim pothvatima.

Gradonačelnik Prvog pariškog arondismana Jean-François Legaret zahvalio se Hrvatskoj na izložbi ispred Louvrea, uz poruku da je Hrvatska u Parizu kao kod kuće. "Hrvatska je puna kulturnih vrijednosti i ljepota i boja koje ste i ovdje pokazali i želim vam uspjeh u svemu kao i da i dalje jačamo našu komunikaciju i suradnju", rekao je.

U ime organizatora direktor Glavnog ureda HTZ-a Kristjan Staničić i direktorica TZGZ-a Martina Bienenfeld naglasili su važnost francuskog tržišta kao rastućeg za hrvatski turizam.

"Ponosni smo što možemo promovirati Hrvatsku u srcu Pariza, jer je Francuska za hrvatski turizam jedno od važnijih tržišta, s kojeg ove godine bilježimo rast od 8 posto u noćenjima. Francuzi prepoznaju Hrvatsku kao zemlju bogate kulturno-povijesne baštine i kvalitetne eno-gastronomije, a veseli što osim u Dubrovnik i Split sve češće dolaze i u Zagreb, Istru, Kvarner i Slavoniju”, kazao je na otvorenju Staničić.

Ocjenjujući da je izložba u Parizu jedinstvena prilika da se Hrvatska kulturom predstavi publici iz svijeta, Bienenfeld je rekla da “vjeruje da će i izložba zainteresirati i privući nove posjetitelje u Zagreb te nastaviti turistički rast koji glavni grad Hrvatske, kao najznačajnije kulturno odredište, ostvaruje iz mjeseca u mjesec“.

- Ova jedinstvena prilika gdje Hrvatska turistička zajednica i Turistička zajednica grada Zagreba predstavljaju našu državu i glavni grad, u Parizu, na samo dva koraka od najpoznatijeg muzeja na svijetu - muzeja Louvre, je izuzetno značajna jer će oko tri milijuna posjetitelja, ne samo iz Francuske, već i iz cijelog svijeta, vidjeti barem djelić ljepota Zagreba i Hrvatske. Svjetsko nogometno prvenstvo i sjajni rezultati naše reprezentacije, stavili su Hrvatsku ponovo u fokus svjetske javnosti, a izložbom Croatia.Full of colors. / Croatie.Pleine de couleurs. u Carrousel du Louvre, stavljajmo naglasak na kulturu koja je, prema podacima UNWTO-a, jedan od glavnih motivatora putovanja u Europi. Ovom prilikom istaknula bih da je nedavno u Zagrebu zabilježeno dvomilijunto noćenje i to čak mjesec dana ranije, nego prošle godine, a izložbom fotografija g. Davora Rostuhara – našeg eminentnog fotografa, avanturista, putopisca, predavača, zaštitnika prirode, a posebno strastvenog zaljubljenika u njegov rodni grad Zagreb - vjerujem da ćemo privući nove posjetitelje te time nastaviti pozitivan turistički rast koji glavni grad Hrvatske, kao najznačajnije kulturno odredište, ostvaruje iz mjeseca u mjesec, izjavila je Bienenfeld.

Na samom otvorenju priređena je i eno-gastro promocija s hrvatskim delicijama i vinima, svirali su "Kraljevi ulice", a među oko 300 uzvanika bili su brojni iz francuskog i pariškog javnog života, turistički partneri i mediji te iz Hrvatske predstavnici organizatora, gospodarstva i hrvatske vlade na čelu s premijerom Plenkovićem uz kojeg su još bili ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek i ministar turizma Gari Cappelli.

Plenković je time završio jednoipoldnevni posjet Parizu, tijekom kojeg se susreo s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, a gospodarstvenici u organizaciji HGK razgovarali o suradnji i mogućnostima investiranja u Hrvatskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. svibanj 2024 12:43