ČAROBNI SLAPOVI

FOTO Plitvice primile milijuntog posjetitelja: 'Ovo je najzelenije mjesto koje sam vidio u životu'

 Robert Fajt / CROPIX

PLITVIČKA JEZERA - Vinkovčanka Ljiljana Lončar (35) koja u Londonu živi s dečkom Michaelom Hayesom (27), porijeklom iz Južnoafričke Republike, milijunta je posjetiteljica Nacionalnog parka Plitvička jezera u 2012. godini. Nagrade, sedmodnevni boravak u plitvičkom hotelu Jezero, te ulaznice za sve hrvatske nacionalne i parkove prirode, koje su im uručili ravnateljica Parka Lidija Bertović i ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović su ih oduševile.

- Prvi puta smo na Plitvicama, oduševljni smo ovim mjestom, ali i nagradama. Aranžman u hotelu Jezero ćemo iskoristiti na godinu, a možda nam to usput bude i medeni mjesec - rekla je Ljiljana, a njezin dečko Michael dodao je da dolazi iz pustinje i da je ovo najzelenije mjesto koje je vidio u životu.

Ravnateljica Bertović izrazila je zadovoljstvo što Plitvice iz godine u godinu privlače sve veći broj posjetitelja, ali i izrazila zabrinutost zbog prevelikog broja dnevnih posjetitelja kojih je ove sezone znalo biti i do 12000.

- Razvoj turističke ponude na Plitvicama moguć je jedino uz maksimalnu zaštitu prirode i u tom smjeru moramo razmišljati kako smanjiti broj posjetitelja tijekom sezone na maksimalno 8000 dnevno, a razvijati programe kojima ćemo privući veći broj posjetitelja u predsezoni i posezoni. Nastojanja u tom smjeru već sada daju dobre rezultate pa sa zadovoljstvom mogu istaknuti da su nam hotelski kapaciteti za listopad popunjeni - rekla je ravnateljica Bertović

U tome ju je podržao ministar Zmajlović kazavši da je jedan od prioriteta u upravljanju Nacionalnim parkom Plitvička jezera razvoj modela održivog turizma s takvim sustavom posjećivanja koji ne ugrožava njegove prirodne vrijednosti. Napomenuo je da će se raditi na tome da se u život Parka uključi šira zajednica s područja Plitvica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 22:36