SURADNJA

FOTO: POGLEDAJTE IMPRESIVNE AMERIČKE VOJNE HELIKOPTERE KOJI SU LETJELI UZ HRVATSKE 'KIOWE' Zajednička akcija pilota SAD-a i našeg ratnog zrakoplovstva

 
 MORH

Po prvi puta u hrvatskoj američki vojni piloti i piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva izveli su u ponedjeljak i utorak zajedničku akciju uvježbavanja za zadaće borbene potrage i spašavanja.

Tim povodom u Hrvatsku stigli su moćni helikopteri HH-60G Pave Hawk koji su letjeli "rame uz rame" sa nedavno nabavljenim hrvatskim borbenim helikopterima OH-58D Kiowa Warrior iz Eskadrile helikoptera 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

U letačkom dijelu uvježbavanja, koji su izvodila po dva hrvatska i američka helikoptera, koji su se nakon odvojenih polijetanja susreli u zraku te na Vojnom poligonu "Eugen Kvaternik" u Slunju zajednički uvježbavali postupke i procedure iz područja borbenog traganja i spašavanja.

MORH

Hrvatska eskadrila spremna za akcije potrage i spašavanja

Iste su procedure primjenjive i u mirnodopskim operacijama poput civilnog traganja i spašavanja, hitne zrakoplovne evakuacije (MEDEVAC), pomoći u slučaju katastrofa, pružanja međunarodne pomoći i ostalih, javili su iz MORH-a.

Zapovjednik Eskadrile helikoptera pukovnik Davor Gren ocijenio je kako je ostvarena suradnja potvrda visoke razine partnerskih i prijateljskih odnosa s američkim zračnim snagama, a kako je riječ o prvom zajedničkom uvježbavanju, Eskadrila helikoptera dobiva novu vrijednost i iskustvo na području borbene potrage i spašavanja.

- Naši helikopteri u zajedničkim letovima bili su u ulozi oružane pratnje. Imali smo mogućnost upoznavanja planiranja i analize zadaća borbene potrage i spašavanja, kao i praktične primjene postupaka i procedura u zajedničkim operacijama te je ostvarena profesionalna i stručna suradnja s američkim letačkim posadama iz eskadrile koja ima 65-godišnje iskustvo u operacijama potrage i spašavanja - istaknuo je pukovnik Gren.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 18:37