NAKON POTRESA

FOTO: POGLEDAJTE KAKO 230 HRVATSKIH VOJNIKA POMAŽE ZAGREBU 'Tijekom dana ćemo očistiti centar. HV ima razrađene planove za sve izvanredne situacije'

 
 CROPIX

Zapovjednik Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske general Tihomir Kundid izjavio je u nedjelju kako je na raščišćavanju ruševina od potresa u središtu Zagreba angažirano 150 vojnika, izrazivši uvjerenje da će oni svoj posao uspjeti obaviti tijekom dana.

'Vjerujem da ćemo tijekom dana uspjeti raščistiti samo središte Zagreba', rekao je general Kundid za HRT.

Nešto kasnije je iz MORH-a priopćeno da 230 pripadnika Hrvatske vojske radi na raščišćavanju grada Zagreba, a njih 300 je u stanju spremnosti.

Angažirani su i inženjerijski strojevi i istovarivači koji fasadu i crjepove koji su otpali utovaruju i odvoze iz središta grada.

„Tijekom dana, vjerujem da ćemo očistiti središte grada. Vojska je angažirana u Ilici, Jurišićevoj ulici, na Kaptolu i na Dolcu. Nakon toga će se disperzirati u šire središte grada i raščistiti sve ruševine“, rekao je general Kundid.

FOTOGALERIJA: Vojska čisti ulice u središtu Zagreba

Također, istaknuo je da će 300 vojnika koji su u stanju pripravnosti biti angažirani u skladu sa zahtjevom Stožera civilne zaštite.

General Kundid je naveo da je Hrvatska vojska stavljena na najviši stupanj pripravnosti samo nekoliko minuta nakon prvog snažnog potresa koji je u 6,24 sati pogodio Zagreb.

"Ujutro u 6.30 ministar obrane i načelnik Glavnog stožera stavili su vojsku na najviši stupanj pripravnosti i istog trenutka 150 pripadnika HV-a uputilo se prema Zagrebu kako bi pomoglo“, kazao je.

Naveo je i kako HV ima dodatne snage koje su se "približile“ vojarni Croatia, dio ih je u toj vojarni "i u skladu sa zahtjevom Nacionalnog stožera civilne zaštite HV će odgovoriti na sve zahtjeve“.

Brzu reakciju HV-a objasnio je činjenicom da vojska ima razrađene planove za sve situacije izvan onih redovnih.

'Priroda je nepredvidiva i na nju ne može nitko utjecati. Međutim, Hrvatska vojska ima razrađene planove za sve izvanredne situacije. U tom kontekstu ima svoje protupotresne snage koje se angažiraju kada se dogodi situacija poput ove jutros. Također, za sve ostale elementarne nepogode Hrvatska vojska ima razrađene operativne planove, kako i na koji način se ona angažira, i to je razlog da se u vrlo kratkom vremenu može angažirati veći broj vojnika, kao i oprema koja je potrebna u skladu s elementarnom nepogodom', zaključio je Kundid.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 14:29