NAPETO U CENTRU

FOTO: Pogledajte kako su aktivisti 'Hoda za život' reagirali kada su im njihovi protivnici pokazali transparent 'Smrt fašizmu, sloboda pobačaju!'

 
 CROPIX

U Zagrebu je u subotu popodne završio treći po redu "Hod za život" na kojem se, prema procjenama policije, okupilom oko deset tisuća građana, a s kojeg je poručeno neka odgovorni u Hrvatskoj provode zakone i osiguraju zaštitu žena koje toliko često imaju problema na radnom mjestu samo zato što se odlučuju biti majke.

"Nedopustivo je da 75 posto onih koji se odluče na pobačaj navodi kao razlog egzistencijalne probleme. To u prijevodu znači da je razlog 75 posto pobačaja u Hrvatskoj bezobzirna i nesposobna politika koja je opustošila Slavoniju, napunila pučke kuhinje i tjera žene da nedjeljom rade u trgovinama bez adekvatnih naknada. To je poruka svima njima da tako dalje neće ići", rekla je glavna koordinatorica Hoda za život Hajdi Begović na Trgu bana Jelačića.

Naglasila je da je educiranje i pravo na pristup informacijama ključan dio obrane svakog začetog ljudskog života i "zato smo ovdje i hodamo".

"Ne možemo više zatvarati oči i gledati egzodus obitelji i podnijeti da obitelji važu mogu li si priuštiti dijete ili ne. Puna su usta ljudskih prava, a temeljno ljudsko pravo – pravo na život spremni smo ugasiti pod krinkom slobode i prava na izbor, slobode odlučivanja. Dajmo nerođenima glas", poručila je Begović.

Predstavnik inicijative "Život biraj" Dario Milić kazao je kako očekuju da odgovorni u Hrvatskoj provode zakone i osiguraju zaštitu žena koje toliko često imaju problema na radnom mjestu samo zato što se odlučuju biti majke.

"Mi muškarci koji danas hodamo Zagrebom, Splitom i Rijekom želimo poručiti - tu smo uz vas. Ovdje smo za svaku ženu i dijete. Biti muž svojoj ženi i otac svom djetetu najzahtjevnija je i najljepša uloga u životu svakog muškarca", rekao je.

Predstavnica inicijative "Život biraj" Marijeta Ščekić ustvrdila je da korištenje raznih medicinskih pretraga za otkrivanje neizlječivih bolesti imaju samo jedan cilj – eliminiranje bolesne djece te da je to suprotno konvenciji o ljudskim pravima i biomedicini.

"Dio ljudske stvarnosti su bolesti, neke su nasljedne, a neke nisu. Genetski poremećaji i bolesti ne oduzimaju vrijednost niti dostojanstvo ljudskom životu. Mi se zalažemo za društvo koje poštuje različitosti te slabije i ranjivije štiti, a ne eliminira. Oni imaju pravo na našu solidarnost i potporu", poručila je.

Jedan od redara na pozornici je nakon govora zaprosio svoju curu na pozornici, što je izazvalo oduševljenje sudionika manifestacije.

Okupljanje sudionika manifestacije Hod za život započeo je na Trgu dr. Franje Tuđmana, odakle su Ilicom krenuli prema Trgu bana Jelačića gdje su ih pri dolasku na pozornici dočekali pjesmom "Kako je dobro vidjeti te opet".

Uoči njihovog dolaska na Trg, policija je privela je sedam osoba koje su Ilici, u jednom trenutku, pokušale zapriječiti put sudionicima "Hoda za život" te su sjeli na ulicu gdje je povorka Hoda trebala prolaziti.

Cijela situacija riješena je prije nego što su sudionici Hoda stigli to tog mjesta gdje su bili protuprosvjednici.

Protuprosvjednici su nosili transparente "Zabrana pobačaja osuda je žene na smrt" i "Smrt fašizmu, sloboda pobačaju".

Unatoč upozorenjima policije nisu se micali te su privedeni u policiju.

Nakon govora organizatora, manifestacija je nastavljena koncertom, a nastupio je Tiho Orlić.

U "Hodu za život" koji se prvi put u subotu održao Rijeci, po neslužbenim policijskim procjenama, sudjelovalo je oko 1500 sudionika, a na put koloni stalo je 15 djevojaka koje je interventna policija odnijela u policijsko vozilo, jer se nisu htjele maknuti s ceste.

Sudionici prosvjeda, među kojima je bilo mnogo obitelji s djecom, okupili su se na sredini Korza, noseći transparente na kojima je pisalo "Život je temeljno ljudsko pravo", "Otkucaji srca djeteta čuju se 21. dan od začeća, mama tada još ne zna za trudnoću", "Zanimljivo je da su svi koji se protive životu već rođeni", "Nisam izbor nego dijete", "Zaključak svih hrvatskih medicinskih fakulteta - život počinje začećem" i sl.

Članica organizacijskog odbora riječkog "Hoda za život" Maja Šimičić Rosandić novinarima rekla kako je cilj te manifestacija osvijestiti da život traje od začeća do smrti te o važnosti života. Ovo je edukativna i miroljubiva manifestacija, dodala je.

Sudionici hoda u zelenim, ružičastim, plavim i bijelim majicama i s balonima istih boja pjevajući su se uputili prema Ulici Ante Starčevića, ali je pred njih stalo 15 djevojaka s transparentom na kojem je pisalo "Što to ima u ljudima tužno da ulaze u tuđe slobode", pri čemu je slovo "A" napisano u krugu, kao simbol anarhističkog pokreta. Zapriječile su prolaz ulicom te su pred njih stali pripadnici interventne policije kako ne bi došlo do izravnog kontakta sa sudionicima hoda, a potom su one sjele na tlo.

Veći dio hodača je prošao kroz uski prolaz između djevojaka i zida, a članica organizacijskog odbora "Hoda za život" Blaženka Kulić zahtijevala je da policija oslobodi prolaz jer je riječ o prijavljenoj i dopuštenoj trasi manifestacije. Nakon što su djevojke odbile maknuti se, interventni policajci su ih odnijeli jednu po jednu u policijsko vozilo, kao i nekoliko mladića u njihovoj pratnji koji su verbalno napadali policajce.

Do krajnjeg odredišta "Hoda za život", na Trgu bana Josipa Jelačića stigao je potom i ostatak sudionika hoda te je manifestacija završila glazbenim programom, a obraćanja sudionicima nije bilo.

Blaženka Kulić je u izjavi za novinstvo nakon završetka hoda izjavila da je izuzetno zadovoljna odazivom ljudi na prvi riječki "Hod za život". No, optužila je gradonačelnika Rijeke Vojka Obersnela zbog situacije na početku Ulice Ante Starčevića, ocjenjujući da se nije smjelo dopustiti održavanje dviju manifestacija različitih gledišta o istim pitanjima u isto vrijeme jer se time, kako je navela, dovodi u opasnost sudionike.

U Rijeci se istodobno održava i Hod za slobodu.

Igor Crnković

"Ako postoje različita mišljenja logično je očekivati da može doći do sukoba", rekla je Kulić. Izrazila je zadovoljstvo time što u ovoj situaciji nije izbio incident, iako se, kako je ustvrdila, to željelo izazvati.

Prema njenoj informaciji, samo autobusima iz Istre, kvarnerskih otoka, Vinodola i drugih krajeva šire riječke okolice stiglo je 700 do 800 sudionika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. studeni 2021 19:05